6/3/13

Πτήση με προορισμό κομήτη!


Μια πτήση με προορισμό την καλύτερη δυνατή θέαση του κομήτη Παν-
Σταρς, του ενός από τους δύο πιο σπάνιους κομήτες που θα περάσουν φέτος από τη Γη, οργανώνει γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την πτήση AB1000 της 16ης Μαρτίου που διοργανώνει το πρακτορείο Έκλειψη στη Βόννη μαζί με τις υπηρεσίες τσάρτερ Air Partner και τις αερογραμμές Air Berlin, καθώς ο κομήτης Παν-Σταρς θα περνά από το ηλιακό μας σύστημα, 100 εκατομμύρια μίλια μακριά απ' τη Γη.
Ο τελευταίος κομήτης που λάμπρυνε το νυχτερινό ουρανό της Γης ήταν ο Χέιλ Μποπ το 1997, ενώ ο κομήτης 17Π/Χολμς έκανε μια σύντομη εμφάνιση το 2007.
Η πτήση του Μπόινγκ 737-700 θα πραγματοποιήσει ζιγκ-ζαγκ σε υψόμετρο 11.000 μέτρων για τη θέαση του κομήτη, ενώ από τις 144 θέσεις θα διατεθούν μόνο οι 88 ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επιβάτες θα είναι κοντά σε παράθυρο.
Εκπρόσωπος της Air Berlin δήλωσε στο Reuters ότι «αν ο καιρός είναι πολύ καλός και η ατμόσφαιρα καθαρή, σίγουρα ο κομήτης θα είναι ορατός από τη Γη». Αλλά, προσθέτει «σε υψόμετρο 11.000 μέτρων θα βρίσκεσαι πιθανότατα πάνω από τα σύννεφα. Ο αέρας εκεί είναι πιο λεπτός και πιο καθαρός δίνοντας τη δυνατότητα καλύτερης παρατήρησης του κομήτη».
Παρών στην πτήση θα είναι κι ένας ειδικός της αστρονομίας που θα προσφέρει πληροφορίες για τον κομήτη που η ΝΑΣΑ έχει περιγράψει ως νέο και πιθανότατα ορατό με γυμνό μάτι και περίπου το ίδιο λαμπρό με τα αστέρια Μιγκ Ντίπερ, καθώς θα περνά από το ηλιακό μας σύστημα αυτό το μήνα.
Επιστήμονες της ΝΑΣΑ δήλωσαν ότι ο κομήτης ενδέχεται να συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή ουρά αερίου και σκόνης στο νυχτερινό ουρανό, αλλά το θέαμα ίσως να είναι κατώτερο των προσδοκιών αν ο κομήτης διαλυθεί από τη θερμότητα και την έλξη της βαρύτητας από την κατάδυσή του προς τον ήλιο.
Ο κομήτης Παν-Σταρς ανακαλύφθηκε από αστρονόμους στη Χαβάι το 2011 και είναι ο πρώτος που αναμένεται να περάσει από τη Γη φέτος. Ο δεύτερος είναι ο Άιζον που αναμένεται να είναι ένας από τους πιο λαμπρούς κομήτες που έχουν εμφανιστεί ποτέ και ενδέχεται να ξεπεράσει σε λάμψη το φεγγάρι όταν θα πετάξει δίπλα του στα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρακτορείου Έκλειψη, τα εισιτήρια της δίωρης πτήσης πωλούνται από 359 έως 509 ευρώ.
Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου