22/8/13

ΚΑΤΕΡΙΝΑ!!!


μια φορά


θεατρίνα


υπάρχουν στιγμές

Λίνδος...




H Λίνδος…
….σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από το Δαναό και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, με ηγεμόνα της τότε τον Τληπόλεμο....

Διατέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως και στην ακρόπολή της είχε περίφημο ναό της Αθηνάς Λινδίας , ο οποίο...ς πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 300 π.Χ.

Το 700 π.Χ. ήταν ήδη ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και είχε ναυτική δύναμη. Στους κλασικούς χρόνους, αν και δωρική πόλη, συμμετείχε στην Συμμαχία της Δήλου αλλά στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μετέστη στους Λακεδαιμόνιους.

Στα αρχαϊκά χρόνια, η Λίνδος εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναµη, υπό την διακυβέρνηση του μετριοπαθούς τυράννου Κλεόβουλου (6ος αιών. π.Χ.), ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Η σημασία της σταδιακά μειώθηκε μετά την ίδρυση της Ρόδου το 407 π.Χ.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι ο δωρικός ναός της Αθηνάς στην ακρόπολη της Λίνδου -ναός που οικοδομήθηκε το 300 π.Χ. στη θέση αρχαιότερου ναού. Επίσης: τα "Προπύλαια" του ιερού ναού, της ίδιας εποχής, η "Ελληνιστική Στοά", που χρονολογείται στο 200 π.Χ. (μήκους 87 μέτρων με 42 κίονες), η ροδία τριήρης που είναι ανάγλυφη σε βράχο στους πρόποδες της ακρόπολης (180 π.Χ.), ερείπια ενός ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου πιθανόν στον Διοκλητιανό (300 μ.Χ.), το ελληνιστικό τείχος που περιβάλλει την ακρόπολη (ίδιας εποχής με τα Προπύλαια) και άλλα. Από τους Ιωαννίτες διασώζεται το Κάστρο τους που χτίστηκε λίγο πριν το 1317 (άγνωστο πότε ακριβώς) αλλά είναι γνωστό ότι οικοδομήθηκε πάνω σε αρχαιότερο βυζαντινό οικοδόμημα.
 (e-rodios)

Η αρχαία Τιθορέα..


...ήταν Φωκική πόλη, κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, στην ίδια θέση όπου ευρίσκεται σήμερα το ομώνυμο χωριό. Η αρχαία πόλη κτίστηκε μετά την καταστροφή των γειτονικών Φωκικών πόλεων από τον στρατό του Ξέ...ρξη. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι κάτοικοι των κατεστραμμένων πόλεων που βρίσκονταν στις όχθες του Κηφισού κατέφυγαν στις πλαγιές του Παρνασσού στην περιοχή της Τιθορέας. Μετά την απομάκρυνση των Περσών οι Φωκείς οχύρωσαν την περιοχή της Τιθορέας ή οποία από φρούριο σταδιακά εξελίχθηκε σε μία ακμάζουσα πόλη που αφομοίωσε τον πληθυσμό των παλαιότερων γειτονικών πόλεων -- του Νεώνα της Τριταίας και των Παραποτάμιων. Στην μέγιστη ακμή της η Τιθορέα έφτασε τον τρίτο αιώνα π.Χ., οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα.
admin
 

ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα..


Στον Παρνασσό βρισκόταν ένα από τα πιο υποβλητικά ιερά των Νυμφών-στο Κωρύκειο Άντρο. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ιερότερα σπήλαια της Ελλάδας με ιστορία και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον... Θεό Πάνα και την νύμφη Κωρυκεία. Στο εσωτερικό του στο παρελθόν, ανακαλύφθηκαν πάρα πολλά ευρήματα, που μαρτυρούν την χρήση του σπηλαίου ως λατρευτικού χώρου στην αρχαιότητα. Στην είσοδο, χαραγμένη πάνω σε έναν μεγάλο βράχο που υπάρχει εκεί, βρίσκεται μια επιγραφή που λέει " ΕΥΣΤΡΑΤΟΣ ΑΛΚΙΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΥΣΣΙΟΣ ΣΥΝΠΕΡΙΠΟΛΩ ΠΑΝΙ ΝΥΜΦΑΙΣ".

Εύκολα μπορεί ο επισκέπτης να δει και διάφορα μικρά λαξεύματα πάνω σε αυτόν τον βράχο, που μαρτυρούν ότι ίσως κάποτε εκεί, ήταν τοποθετημένο κάποιο μικρό άγαλμα. Στο βάθος του σπηλαίου υπάρχει μια άλλη χαραγμένη επιγραφή που λέει: " ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ". Ένα ακόμη πολύ χαρακτηριστικό σημείο μέσα στο σπήλαιο είναι ένας μεγάλος σταλαγμιτικός όγκος, στα αριστερά της πρώτης μεγάλης αίθουσας, που ονομάζεται ΤΡΑΠΕΖΑ. Εκεί εικάζεται ότι άφηναν τις προσφορές τους οι επισκέπτες προσκυνητές στην αρχαιότητα.
 (aksioperierga.gr)
 

Aπόηχος καλοκαιριού...




Aπόηχος καλοκαιριού...
καλά κρατεί δε λέω..αλλά και επίσημα ο κυρ'Αύγουστος...
την κάνει σε καμιά 10ριά μερούλες...
Ηδη μας κάνει σκόντο στις φωτεινές του ώρες...
τις σκοτεινιάζει νωρίς και τρεχαλάει..στις νύχτες του...
Ετσι για αποζημίωση ...καθιέρωσε ένα μεγάαααααλο και φωτεινό φεγγάρι στο διάβα του
για να απαλύνη την γλυκόξινη αίσθηση,πως φεύγοντας,θα πάρει μαζύ του
τις πιο φωτεινές τις πιο χαλαρές,τις πιο ζωντανές μας στιγμές...
Ας φεγγαρολουστούμε..... λοιπόν άλλο έναν Αύγουστο...
Ας μείνουμε με την αίσθηση πως ακόμα είναι καλοκαιράκι..μικρό...φευγάτο...
με το πόδι στο κατώφλι...
Στεναχώρια του που μας αφήνει.....
αυτά έχει ο χρόνος ο μπαμπέσης.........
(by eleni)

πανσέληνος 2013 Αύγουστος..


ΣΕΛΗΝΙΑΣΤΗΤΕ!!!
ΦΕΓΓΑΡΟΛΟΥΣΤΗΤΕ!!!
ΕΡΩΤΕΥΤΗΤΕ!!!
ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ!!!! ♥

(by eleni)
 

19/8/13

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα


Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico García Lorca, 5 Ιουνίου 1898 - 18 Αυγούστου 1936) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ισπανικής γενιάς του '27. Πέρα από το λογοτεχνικό του έργο, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη μουσική.
Στις 18 Αυγούστου του 1936, σε ηλικία 38 ετών, δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα .....

admin
 

Εκπληκτικό… Η τελευταία λέξη που θα ακουστεί στη Γη θα είναι…




Εκπληκτικό κείμενο (από Γάλλο λογοτέχνη)

Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη…
Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
Από την ιατρική σας, την… … φαρμακευτική σας.
Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
Από την φυσική σας, χημεία
Από την αστρονομική σας
Από την πολιτική σας
Από την καθημερινότητα σας.

Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…

Θα πείτε «δεν γίνεται».

Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…
Η πρόκληση πάντως ισχύει.»

Jean Richepin
eleysis ellinwn.gr

Ακουσα κάποτε την ψυχή μου να μου λέει.....



Ακουσα κάποτε την ψυχή μου να μου λέει.....
θάλασσες οι αναμνήσεις..
βαθύς ο βυθός τους..
χωμένες στην άμμο σαν πολύτιμος θησαυρός..
τις αναζητάς,βουτάς να τις ανασύρεις..χωρίς να σε φοβίζει
το σκοτείνιασμα του ανήλιαγου νερού..
και τότε..μα τότε λες..χαλάλι το ρίσκο!!!
κάποιες που ξέχασες,κάποιες που πόνεσαν,άλλες που γέλασες..οι αναμνήσεις σου!!!!
είναι όλες εκεί..έτοιμες να σε πάνε στα πιο μακρυνά ταξίδια..
Μη φοβηθείς να πάς βαθειά..!!!!!
έτσι μου είπε κάποτε η ψυχή μου..θα έπερνα όρκο,πως την άκουσα να μου μιλά..
(by eleni)