10/8/13

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ..



Αφιέρωση πένναs και καρδιάs
Στα 3 υπέροχα παιδιά μου.
 
 
Ακούστε με
όταν οι στίχοι μου
θα γίνονται λυγμόs
θα με θυμάστε....
Θά'ναι απο θύμισεs
θαν'λιγοστό το φωs
μα..μη λυπάστε.

Ακούστε με
αν σε μια λέξη μου
σκαλώσε ένα γιατί..
μην απαντάτε
θά'ναι παράπονο
σαν πέλαγο βαθύ
μα..να το ξεχνάτε.
 
Ακούστε με
όταν οι στίχοι μου
θα γίνονται ενοχέs
να μη λυγάτε
φευγαλέεs μνήμεs
απ'του χθεs πτυχέs
ναι..να γελάτε.

Ακούστε με
Οταν οι φράσειs μου
θα γίνουν στεναγμοί
θα με θυμάστε
θά'ναι ταξίδι σε μια άγονη
γραμμή..
μα..προσπεράστε.
Ακούστε με
αν τα τραγούδια μου
τα κρύβουν οι σιωπέs
δεν θα φοβάμαι
σαν του Καράλη
το καράβι το σπασμένο
απ'το χθεs..
ναι..έτσι θά'μαι.

Οταν οι στίχοι μου
θα έχουνε σβυστεί..
θα πείτε..<άργησε>..
μή λυπηθείτε
Εναs ακόμα
μικρόs τιτανικόs..
ίσωs ναυάγησε.
Ναι!! Ετσι να πείτε.
(by eleni)

Αυτά είναι τα νέα γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια της ΕΕ…



Λόγω της γενετικής τροποποίησης και πειραμάτων, γεννήθηκε το Belgian Blue, ένα γιγαντιαίο είδος αγελάδας, γεμάτο με μυς και κρέας.
Αυτό το καταπληκτικό σούπερ είδος βοοειδών είναι γνωστό ότι έχει περισσότερο από 40% επιπλέον μυϊκή μάζα. Θα κερδίσει το βάρος απίστευτα γρήγορα, και θα παράγει γάλα υψηλής πρωτεΐνης για τα μοσχάρια του.

Αυτό που κρύβεται από το ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι αυτό το είδος βοοειδών είναι γενετικώς τροποποιημένο.
Η ανεμπόδιστη ανάπτυξη των μυών τους παρουσιάζει πολλούς κινδύνους για την υγεία, τα μοσχάρια μπορούν να αναπτύξουν διευρυμένες γλώσσες και σκληρά πόδια, που καθιστάτε δύσκολο για αυτά να τρώνε οδηγώντας τα σε πρόωρο και επώδυνο θάνατο.




Νέες φυλές
Η επιστήμη της γενετικής βελτίωσης ζώων μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, καθώς ξεκίνησε στη Δανία το 1895. Τα Ελληνικά κέντρα ιδρύθηκαν μόλις το 1978, γεγονός που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- οφείλεται στη σχετικά περιορισμένη κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 30 χρόνια οι Έλληνες επιστήμονες έχουν στην ουσία δημιουργήσει δύο νέες φυλές αγελάδων, την Ελληνική κόκκινη και την Ελληνική ξανθόχρωμη. «Πρόκειται για διασταυρώσεις Ελληνικών ειδών με γαλλικές και ολλανδικές φυλές.
Στο παρελθόν, οι διασταυρώσεις αυτές γίνονταν χωρίς κανένα πρόγραμμα από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αντί να αυξάνεται. Σήμερα, με τον προγραμματισμό της αναπαραγωγής, μία αγελάδα δίνει πλέον έως και 8 τόνους γάλακτος το χρόνο, σε σχέση με τους 4 τόνους που έδινε στο παρελθόν».
Οι Ελληνικές φυλές αγελάδων είναι πιο μικρόσωμες από αυτές που ζουν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, τρώνε λιγότερο και είναι πιο ανθεκτικές σε διάφορες ασθένειες. Ο γενετικός συνδυασμός τους με τις εισαγμένες αγελάδες μας έχει δώσει ζώα που παράγουν αρκετό γάλα, αλλά ζουν λιγότερο και γεννούν σχεδόν τα μισά μοσχάρια».
Απαιτούνται βελτιώσεις
Παρά τη μεγάλη της συμβολή στην αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, οι επιστήμονεςδεν διστάζουν να τονίσουν ότι και οι ίδιες οι πρακτικές γενετικής βελτίωσης ζώων επιδέχονται… βελτιώσεων.
«Όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, η έμφαση των γενετικών βελτιώσεων δινόταν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος.

diaforetiko.gr

Ηταν 9 του Αυγούστου..


Κάποτε μου είπεs μ αγαπάs
πωs αρκούσε μια ματιά μου μόνο
πωs ο κόσμοs φτιάχτηκε για μαs
θα ορίζαμε δικό μαs νόμο.....
Θυμάσαι?
Είχεs πει κανέναν δεν φοβάσαι..

Τά'χεs δει αλλιώs τότε..
στον νου σου..
και ανταμωθήκαμε
ήταν 9 του Αυγούστου..

Κάποτε σου είπα πωs εγώ
δεν ζητάω αγάπεs που να μένουν
είμαι σαν τό άνεμο
δεν θέλω να δωθώ
σε καρδιέs που κάποτε σωπαίνουν..
Θυμαάσαι?
Είχεs πει για μένα μόνο θά`σαι..

Κάπωs έτσι άρχισε
στο <χάρη γούστου>..
και ανταμωθήκαμε
ήταν 9 του Αυγούστου..

Κι έγινε αγάπη
έγινε σκοπόs
έγινε οργή και δάκρυ
έγινε θυμόs..
έγινε μπουρίνι
ματωμένο αγκάθι
να ρημάζει τηs καρδιάs μιά άκρη..

Στοίχειωσε πλευρά του εαυτού μου
στοίχειωσε πλευρά του εαυτού σου
δεν ξανανταμώσαμε..
Ηταν 9 του Αυγούστου..
(by eleni)

 

Ανάβρα, ένα χωριό πρότυπο με 0% κρίση και 0% ανεργία



Οι 500 κάτοικοι που ζουν σαν ... Κροίσοι στο πιο πλούσιο χωριό της Ελλάδας μοιράζονται μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας τους
Πριν 16 χρόνια η Ανάβρα ήταν απλά ένα απομακρυσμένο χωριό της Μαγνησίας, όπου λίγοι κάτοικοι και πολλά ζώα συμβίωναν σε ένα ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο από τους πάντες τόπο. Λίγα χρόνια μετά, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθιο, αλλά και να γίνει το χωριό πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Κρατικά κανάλια κάθε ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και επισκέπτες τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα, έχουν επισκεφθεί το χωρίο για να καταγράψουν και να «κλέψουν» το μυστικό της Ανάβρας ή έστω για να δουν ζωντανά αυτά που ακούν και διαβάζουν.
Η Ανάβρα, όπου εδώ και χρόνια ζει το θαύμα της ανάπτυξης, συνεχίζει ακόμη και εν μέσω κρίσης να απασχολεί και να προωθείται ως πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης, αφού είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που σημειώνει αρνητικά ρεκόρ σε ανεργία και κρίση. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων η Ανάβρα δεν γνώρισε ποτέ ανεργία, αλλά κυρίως οι κάτοικοί τους δεν ξέρουν τι είναι η οικονομική κρίση.
Οι 500 περίπου κάτοικοι του χωριού, είναι όλοι κτηνοτρόφοι με σύγχρονες και οργανωμένες κτηνοτροφικές ομάδες και με ετήσιο εισόδημα για κάθε κάτοικο 30.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι κάτω από 40 ετών.
Οι κάτοικοι της Ανάβρας απολαμβάνουν παροχές όμοιες με αυτές των κατοίκων της Ελβετίας. Το μικρό Γκστάαντ της Ελλάδας, διαθέτει δωρεάν παρκινγκ για όλους, δωρεάν γυμναστήριο, δύο σχολεία ολοήμερα, αιολικό πάρκο που δίνει έως και 100.000 ευρώ έσοδα στην κοινότητα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Κι αν δεν ερχόταν το πρόγραμμα Καλλικράτης και η αναγκαστική συνένωση με το Δήμου Αλμυρού να περιορίσει την ανάπτυξή του, λόγω της γενικότερης κρίσης που υπάρχει στη χώρα, οι κάτοικοί του σήμερα θα είχαν εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα και θέρμανση. Θα ήταν το πρώτο αυτόνομο χωριό στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο.
Το ... μυστικό της Ανάβρας
Ο πρωτεργάτης αυτού του έργου και πρώην κοινοτάρχης Ανάβρας κ. Δημήτρης Τσουκαλάς (Πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ) δέχεται πολυάριθμες προσκλήσεις για να παρουσιάσει το φαινόμενο αυτό τοπικής ανάπτυξης σε διάφορα forum, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια κ.α.
«Πάντα μου κάνουν την ίδια ερώτηση. Πού βρήκατε τα λεφτά; Μέσα από προγράμματα τους απαντάω. Και πού βρήκατε τα προγράμματα. Τα βρήκα τους απαντάω γιατί απλά ... υπάρχουν», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Τσουκαλάς, που μας αποκάλυψε το μυστικό της Ανάβρας.




Ως κοινοτάρχης της περιοχής επί 16 χρόνια, είχα σχεδιάσει ένα όραμα για την περιοχή. Σεβαστήκαμε το περιβάλλον, τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Έτσι κάναμε τα πρώτα βήματα για να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία που ήταν το κύριο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής. Με την δημιουργία του αιολικού πάρκου, εξασφαλίσαμε για την κοινότητά μας ένα σημαντικό έσοδο και έτσι ξεκίνησε η οικολογική ανάπτυξη της περιοχής που δυστυχώς μετά την συνένωση λόγω Καλλικράτη δεν συνεχίστηκε. Σήμερα οι κάτοικοι της Ανάβρας θα ήταν ακόμη ένα βήμα μπροστά, αφού θα ήταν οι μοναδικοί κάτοικοι της Ελλάδας που δεν θα πλήρωναν ρεύμα και θέρμανση».
Το μυστικό της επιτυχίας της Ανάβρας είναι ο τρόπος αυτοδιοίκησής της και μας το αποκαλύπτει μόλις με πέντε λέξεις ο κ. Τσουκαλάς «Ενθουσιασμό, όραμα, κέφι, μεράκι, αγάπη, πίστη. Έτσι διοικήσαμε. Ακόμη κι όταν ήμουν Κοινοτάρχης, δρούσα σαν εθελοντής. Βρήκαμε όλα αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα και τα εντάξαμε στο Δήμο μας ακριβώς επειδή ... υπάρχουν. Δεν ασχοληθήκαμε με κόμματα, με προσωπικές φιλοδοξίες και με πολιτικά παιχνίδια. Η διάθεσή μας ήταν να προσφέρουμε στον τόπο και στους κατοίκους της περιοχής».
Η Ανάβρα έγινε γνωστή στην Ευρώπη για δύο λόγος. Ο πρώτος λόγος για την ανάπτυξη που παρουσίασε. Επί δέκα χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των ΟΤΑ στην Ελλάδα και στην τρίτη θέση από τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα).
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιχείρησε και έκανε έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Μια μικρή κοινότητα ορεινή έχει ήδη εδώ και 8 χρόνια αιολικό πάρκο και σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα δύο. Ένα περιβαλλοντικό-πολιτισμικό πάρκο, από τα καλύτερα στην Ελλάδα, Μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων και μια μελέτη τηλεθέρμανσης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον από τον κ. Τσουκαλά, μετά την συνένωση με το Δήμο Αλμυρού.
Σεβόμαστε ότι υπάρχει κρίση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την εγκαταλείψη μιας κοινότητας με αυτή την ανάπτυξη. Έτσι κάναμε την ομάδα ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Είμαστε αισιόδοξοι ακόμη για την Ανάβρα και πιστεύουμε ότι θα έρθουν κι ακόμη καλύτερες ημέρες για την περιοχή μας, με άλλες αυτοδιοικήσεις που να έχουν ικανότητα και ενδιαφέρον».
Η κρίση δεν έφτασε ποτέ στην Ανάβρα
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Όταν η κοινότητά του, με το νόμο Ραγκούση συνενώθηκε με τον Δήμο Αλμυρού Μαγνησίας, εκείνος έφυγε από την αυτοδιοίκηση. «Πρέπει να ξέρεις πότε θα φεύγεις. Είναι καλύτερο να σε ρωτάνε γιατί έφυγες κι όχι πότε θα φύγεις».
Την Αθήνα εγκατέλειψε και η Νικολέτα και έχει τώρα την δική της οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής αγελάδων στην Ανάβρα. «Εργαζόμαστε με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μας στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε και όχι μόνο νοιώθουμε ότι ζούμε στον παράδεισο, αλλά και τα παιδιά μας, μετά τις σπουδές τους δεν σκέφτονται να ζήσουν αλλού. Θα επιστρέψουν στην Ανάβρα», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Ο Αποστόλης σπουδάζει στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών, αλλά όταν τελειώσει τις σπουδές του, θα κάνει ό,τι και οι υπόλοιποι συνομήλικοι του. Θα ξεκινήσει την δική του επιχείρηση στην Ανάβρα. «Ούτε που το σκέφτομαι να πάω κάπου αλλού. Θα επιστρέψω στο χωριό μου, στο σπίτι μου. Εκεί θέλω να κάνω οικογένεια, άλλωστε στην Ανάβρα με περιμένει σίγουρη δουλειά, αλλά και ένα σίγουρο εισόδημα. Ποιος δεν θέλει να ζήσει σε έναν τόπο με 0% ανεργία, 0% κρίση, 0% εγκληματικότητα και 100% φύση;»
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


 

8/8/13

ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΤΗΛΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ...



Οποιος απατηλά σκέφτεται
σε μια απάτη θα ζεί πάντα..
Η πιο κραυγαλέα αλήθεια
θα του φαντάζει χρυσωμένο ψέμμα..
Οι άμυνες που θα κρατά,θα τον συντρίβουν
... πάντα!!!!!
Θα γυρεύει το μοναδικό
δεν θα το βρίσκει..
και θα αρκείται στο υποκατάστατο..
Πάντα!!!
Αιώνια καταδικασμένος
ανέμελα να μη ζήσει ποτέ!!
(by eleni)

ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Αχχ..
τι με βάνει να κάμω..
αυτή η καρδιά μου
η γύφτισα..
Φαίνεται φταίει η ρίζα μου
... η ανατολίτισα..

ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ..

Ελα να σου κάνω το τραπέζι
τρειs συνταγέs εχω παλιέs
απο γιαγιά ανατολίτισσα
το βλέμα σου γλυκό
σαν πετιμέζι..
μου ξεσηκώνει την καρδιά
την γύφτισα..

Μόλιs πέσει το βραδάκι
έλα..
μη το σκεφτείs
δεν θα χαθείs..
το σπιτικό μου είναι φιλόξενο
μοσχοβολά μπαχάρι και κανέλλα
και λικεράκι σπιτικό γλυκόξυνο..

Ελα παλληκάρι μου φευγάτο
η άστατη ζωή μου σε χωράει..
δν ζητώ να πάμε παρακάτω
η γύφτισσα η καρδιά μου
δεν λυγάει..
Με κρασί θα πιούμε κι'άσπρο πάτο
μυρωδιέs και γεύσειs
θα χορτάσειs
λίγο πριν το τελευταίο πιάτο
μέλι και φιλί να με κεράσειs

Ελα να σου κάνω το τραπέζι
τρειs συνταγέs έχω παλιέs
κι ένα σφηνάκι αψέντι
για το μάτι...
μουσικούλα ερωτική θα παίζει
κι όταν χορτάσειs.....
θα σε πάω στο κρεβάτι..
Ελένη Μέη Ασημακοπούλου
(by eleni)
Δείτε περισσότερα
 

4/8/13

ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΜΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΑΜΕ ΑΚΟΜΑ!!!



και άντε τώρα,
λιοντάρια αντάρτες
μαχητές..
πως είμαστε να αποδείξουμε..
μας λιμάρισαν τα νύχια
... και πως να τους χυμήξουμε..
μας ξερίζωσαν τα δόντια
από το στόμα..
να τους φάμε δεν προκάναμε
ακόμα..
(by eleni)


ΕΥΡΙΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΫΜΟΥ..







Θερμοπυλών και Σφακτηρίας..υπήρξε ένα αρχοντικό..<κάποτε>...
η Ευρυάνθη,<η μάνα μου>..μεγάλωσε σε αυτό μαζύ με τους έκπτωτους αριστοκράτες νονούς της,που ποτέ δεν αποποιήθηκαν τον τίτλο τους,ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια..Στέρηση ναι,πείνα όχι.Αξιοπρέπεια στο έπακρο..
Ο Θρασύβουλος και η Ελένη απεβίωσαν..η Ευριάνθη πεισματικά το κράτησε σαν το μοναδικό κομμάτι της ζωής της που την κρατούσε στο... παρελθόν της..
Με βαριά καρδιά το 1993 το αποχωρίστηκε,ενώ το διαμάντι της ψυχής της κρίθηκε διατηρητέο..
Η τελευταία της επίσκεψη στο <αρχοντικό των φαντασμάτων της>...ήταν μαζύ μου..τα δάκρυά της τα άφησε εκεί..κάτω απο την παλιά καμινάδα της κουζίνας..ενώ το ίδιο, είχε αρχίσει να καταρέει σαν να έκλαιγε μαζύ της.. Οταν γυρίσαμε στο σπίτι επιρεασμένη απο αυτό που ένοιωσα,έγραψα αυτό και της το αφιέρωσα..Εκτοτε ποτέ ξανά δεν το επισκέφτηκε..
Επισκευάστηκε,και διατηρείται ακόμα..Εκείνη θέλησε να το κρατήσει έτσι όπως της φάνταζε..<στα νειάτα τους>..
Η Ευρυάνθη εν τη ζωή ακόμα<ετών 86> μας αφηγείτε συχνά την ζωή της σε εκείνο το διόροφο κατάλυμα των παιδικών και εφηβικών της αναμνήσεων...
Η <κυρα Λένη>, η νονά...12 χρόνια πριν τον θάνατό της,βάφτισε και εμένα και μου έδωσε το όνομά της...
Εν ετη 2013...
λίγες μνήμες....
(by eleni)


Θερμοπυλών και Σφακτηρίας
εικόνα στέρησης κι'ελευθερίας
η Ευριάνθη στον φεγγίτη
κεντά στο φως του αποσπερίτη..

Θερμοπυλών και Σφακτηρίας
το αρχοντικό της εξουσίας
απ'του '40 τον αγώνα
ως την Ακρόπολη που στέκει ακόμα..

Θερμοπυλών και Σφακτηρίας
πάντρεμα θλίψης και ευτυχίας
και ο Θρασύβουλος της κυρα'Λένης
αχ Ευριάνθη.. τι περιμένεις;;

Θερμοπυλών και Σφακτηρίας
στην δίνη της ταλαιπωρίας..
η Ευριάνθη στα χαλάσματα
χαμογελάει στα φαντάσματα..

Θερμοπυλών και σφακτηρίας
γωνιά αστών αλαζονίας
εν έτη'93
γωνιά απείρου στοχασμού
αχ..Ευριάνθη του καημού..
(by eleni)
1993
αφιερωμένο στην μητέρα μου.
 
 
 

το ανεμολόϊ



Δένω στ'ανεμολόι
αγάπης μοιρολόι
με κόμπο απο μετάξι
σύρ'το άνεμε στα σύμπαντα
στα πιο βαθειά τα ρήγματα
... ν'ακούσει να με ψάξει..

Τα δάκρυα του μισεμού
μαργαριτάρια του καυμού
στα σύνεφα τα ράβω..
στείλ'τα βροχή να σκορπιστούν
οι νύχτες του να φωτιστούν
τον δρόμο του για νά'βρω..
Ελένη Μέη Ασημακοπούλου
(by eleni)

Μαργαρώδη Σύννεφα πάνω από τη Γη του Πυρός


Στις 24 Ιουλίου, περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, στο Gerardo Connon του Ρίο Γκράντε στο Tierra del Fuego της Αργεντινής, είχαμε μία σπάνια επίδειξη από μαργαρώδη σύννεφα. Η πολύχρωμη εμφάνιση τους ήταν τόσο φωτεινή όσο τα φώτα του δρόμου της πόλης.

Τα «Μαργαρώδη νέφη» είναι επίσης γνωστά και ως σύννεφα Nacreous . Είναι σπάνια και οι αναφορές συνήθως προέρχονται από υψηλής βόρειες περιοχές του πλανήτη μας. Αυτή η οπτασία πάνω από το Tierra del Fuego ήταν ασυνήθιστη πράγματι.

Αυτά τα πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα δημιουργούνται σε ύψος 25 χιλιομέτρων, πιο ψηλά από οποιοδήποτε άλλο είδος σύννεφων. Εμφανίζονται μόνο στις πολικές περιοχές όπου η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας πέφτει κάτω από τους -73 C.

Αποτελούν επίσης σημείο χημικών αντιδράσεων που διασπούν το όζον στην ανώτερη ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη δημιουργία της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.
Λόγω του μεγάλου υψομέτρου τους και της καμπυλότητας της επιφάνειας της Γης, αυτά τα σύννεφα λαμβάνουν φως του ήλιου από κάτω από τον ορίζοντα και το αντανακλούν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να λάμπουν δυνατά ακόμα και πριν από την αυγή ή μετά το σούρουπο.

Σκανδιναβία, Ισλανδία και βόρειος Καναδάς είναι τα αγαπημένα μέρη τους για να τα δούμε.


Παράξενοι σπόροι που μοιάζουν με κρανία!




Το φυτό Antirrhinum είναι κοινώς γνωστό ως Snapdragon ή αλλιώς το «λουλούδι του δράκου», ιδιαίτερα δημοφιλές στους αστικούς κήπους. Η κοινή ονομασία του οφείλεται στην ομοιότητα των λουλουδιών του με το κεφάλι ενός δράκου... Ωστόσο, μόλις το λουλούδι πεθάνει αφήνει πάνω στο βλαστό τους σπόρους του, οι οποίοι αποτελούν ένα μακάβριο θέαμα, καθώς μοιάζουν ούτε λίγο ούτε πολύ με κρανίο!



Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν ότι το Snapdragon διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις και χρησιμποιούσαν τους σπόρους του για να διώξουν τη μαγεία, να εξοντώσουν τις μάγισσες αλλά και για να αποκαταστήσουν οι γυναίκες τη χαμένη τους νεανικότητα και σφριγηλότητα πίνοντας το ζωμό τους, κάτι σαν φίλτρο αντιγήρανσης! Πέρα από όλα αυτά πάντως η εικόνα των ξερών σπόρων δεν μπορεί παρά να προκαλέσει εντύπωση και λογικό φαντάζει να έχουν συνδεθεί με διάφορους μύθους και θρύλους κατά το παρελθόν.
blogspot.gr

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Αυτό είναι το φυτό που σκοτώνει τον καρκίνο σε 40 ημέρες...




Ενα ελάχιστα γνωστό φυτό με ένα πραγματικά περίεργο όνομα κάνει τώρα πρωτοσέλιδα ως...
δολοφόνος του καρκίνου, με την ένωση του φυτού εξαφανίστηκαν οι όγκοι σε ποντίκια με καρκίνο του ...
παγκρέατος. Γνωστό ως η «βροντή του θεού της αμπέλου»ή lei gong teng, το κινεζικό φυτό έχει ενσωματωθεί στην κινεζική ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την αποκατάσταση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστημίου του Τεκτονικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Μινεσότα www.cancer.umn.edu, η ένωση των φυτών δεν οδήγησε σε κανένα σημάδι όγκου μετά από μια περίοδο 40 ημερών - ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ακόμη και οι επιστήμονες που εργάζονται για το έργο είχαν μείνει άφωνοι από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ένωσης. Περιέχει κάτι που είναι γνωστό ως τριπτολίδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μαχητής του καρκίνου σε προηγούμενη έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι το βασικό συστατικό που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τις αντικαρκινικές ικανότητες.
Ο αντιπρόεδρος της έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου εξήγησε στο Bloomberg:

Αυτό το φάρμακο είναι απίστευτα ισχυρό για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, είπε. Οπως και με πολλές άλλες ισχυρές ουσίες, όπως η κουρκούμη και το τζίντζερ, η επικρατούσα τάση στην επιστήμη είναι ακόμη αργά για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί στην παραδοσιακή ιατρική έχουν γνωστό για ολόκληρη τη ζωή τους.

Αυτό φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι απλά δεν υπάρχει χρήμα για μεγάλες εταιρείες να ερευνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και φυσικών ενώσεων, όπως η ένωση που βρίσκεται στο lei gong teng.

Το Turmeric (κουρκουμάς) και το τζίντζερ, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι έχει καταπληκτικές αντικαρκινικές ουσίες που είναι σχεδόν δωρεάν σε σύγκριση με τα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα κατά του ουσίες και βασικό, χωρίς παρενέργειες! Παρ 'όλα αυτά, οι μεγαλοφαρμακευτικές έχουν καταφέρει να αγνοήσουν αυτά τα μπαχαρικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχουν ακόμη επινοήσει χιλιάδες μελέτες που να καταδεικνύουν με δόλο την υποτιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούνται από τις μεγάλες φαρμακευτικές.

πηγή:athensmagazine.gr

Αλόη βέρα: «Το φυτό θαύμα» για την υγεία του ανθρώπου



Mία από τις πιο φημισμένες αναφορές που αφορούν την αλόη βέρα είναι αυτή του Xριστόφορου Kολόμβου, που έγραψε: «Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. 

Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
Η αλόη βέρα θεωρείται ότι δρά ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγή.
Συμβάλει στη επούλωση μικρών εγκαυμάτων.Aνάμεσαστα θρεπτικά συστατικά της Αλόης Βέρα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ωςαντιρυτιδικόσυστατικό. H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καιενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά να δημιουργηθεί το κολλαγόνο του δέρματος και να διατηρηθεί η υγεία του.

H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης. H αλόη βέρα είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών
Το φυτό θεωρείται ότι κάνει καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, με αρθρίτιδες και διαβήτη, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε συνδυασμό πάντα με τα φάρμακα που χρειάζονται για την κάθε πάθηση.

Τα κυριότερα οφέλη της αλόης βέρα είναι:

Αποτοξίνωση: Ο χυμός από την αλόη βέρα είναι ιδανικός για αποτοξίνωση αφού είναι γεμάτος
βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η κατανάλωση του χυμού μπορεί λοιπόν να βοηθήσει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Πεπτικές διαταραχές: Η αλόη βέρα έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα
καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Στοματική υγιεινή: Ο χυμός των φύλλων της αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στο να επισκέπτεστε πιο αραιά τον οδοντίατρο, καθώς βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων.

Διαβήτης: Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα
σακχάρου στο αίμα κατά 45%.

Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου: Ο χυμός της αλόης περιέχει ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β, που είναι ισχυρά φυσικά καθαρτικά.

Διαχείριση βάρους: Εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως βοήθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την διατήρηση ενός
φυσιολογικού βάρους.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα φύλλα της αλόης βέρα έχουν μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πιτυρίδα: Η αλόη μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της πιτυρίδας , καταπραΰνοντας
παράλληλα τον κνησμό. Το τζελ (gel) της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το σαμπουάν για καλύτερα αποτελέσματα.

Εγκαύματα: Αν ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει. Στην
ανάγκη, κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα. Το τζελ της αλόης βέρα, είναι ίσως το καλύτερο φάρμακο για τα
εγκαύματα. Καλό είναι να έχετε πρόχειρο ένα σωληνάριο μαζί σας γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης είναι εξίσου αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο.

Για μικρά κοψίματα και εκδορές: Πρώτα καθαρίστε την πληγή και έπειτα απλώστε αλόη ή μουσκέψτε έναν επίδεσμο με χυμό αλόης και δέστε τον στη περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι το κόψιμο ή η εκδορά να κλείσει. Η αναπλαστική δράση της αλόης θα βοηθήσει να επουλωθεί γρήγορα η μικρή πληγή.
Για εκζέματα: Μπορείτε και εδώ να χρησιμοποιείτε την αλοη βερα εξωτερικά σαν αλοιφή, αλλά και να πίνετε 1-2 κουταλάκια καθημερινά μέχρι το έκζεμα να παρουσιάσει βελτίωση.

Επιδερμίδα:Ίσως η πιο γνωστή χρήση της αλόης βέρα, είναι η εφαρμογή και η θετική της επίδραση σε μια σειρά προβλημάτων της επιδερμίδας. Εκτός από τη ψωρίαση, η αλόη βέρα είναι χρήσιμη για ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του δέρματος, την αφαίρεση ουλών και σημαδιών, την καταπολέμηση φλεγμονών και τη γενικότερη αναζωογόνηση του δέρματος.

Ενδεχόμενες παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές, η aloe vera είναι ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού ή του βοτανοθεραπευτή γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει παρενέργειες
● Oι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι
και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να αποφεύγουν την αλόη βέρα.
● Η αλόη βέρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με ταφάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να
προκαλέσει αρρυθμίες.
blogspot.gr