23/3/13

ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΓΕΙΡΩ


Πές μου που να γείρω
να γονατίσω να διπλωθώ..
σε ποιά μετάνοια επάνω
σε ποιόν σταυρό σου να πεθάνω..
Πές μου που να σκύψω
σε ποιό νερό σου να δροσιστώ
... οι χούφτες μου που τρέχουν,,
είναι οι αιώνες μου που αντέχουν..

Και βρές μου καταδίκη
να σεργιανίσω μέσα
την δάφνη για την νίκη
του σύνεφου τον ίσκιο..
το φως το πελαγίσιο θα σου βρω

Πές μου που να γείρω..
με ποιά καρφιά σου να σταυρωθώ..
(by eleni)
 

22/3/13

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων-Κλειστό μόνο το Ρίο-Αντίρριο

Κανονικά πραγματοποιούνται από τις 6 το απόγευμα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της

Τι κοινό έχει η ζώνη ασφαλείας με τον καφέ;



Αν σας αρέσουν τα ταξίδια και πηγαίνετε συχνά μάλλον δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα θερμός με καφέ, λένε οι ερευνητές. Γιατί όμως;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καφές προστατεύει από το ενδεχόμενο να εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα.
Ένας δυνατός καφές μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος ιδιαίτερα αν διανύετε μεγάλες αποστάσεις με αυτοκίνητό σας, καθώς μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ερευνητές Αυστραλία όπως αναφέρουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» μελέτησαν πάνω από 500 οδηγούς φορτηγών οι οποίοι είχαν προσφάτως εμπλακεί σε τροχαίο και 517 οδηγούς που δεν είχαν εμπλακεί το τελευταίο 12μηνο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο καφές και τα ροφήματα που περιείχαν καφεΐνη σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου τροχαίου. Οι ειδικοί αποδίδουν την ιδιότητα αυτή του καφέ στην διεγερτική δράση της καφεΐνης που αυξάνει την εγρήγορση των οδηγών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο πως η καφεΐνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο που έχει ανάγκη ένας οδηγός όταν είναι κουρασμένος.
Αυτοί οι οδηγοί διέτρεχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο σε σχέση με τους υπόλοιπους (όσους δηλ. δεν κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη).
Το 43% των οδηγών ανέφεραν ότι κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη για να μην τους πάρει ο ύπνος στο τιμόνι.
«Αν και η υιοθέτηση συγκεκριμένων στρατηγικών για τον περιορισμό της κόπωσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους οδηγούς, η καφεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη συμπληρωματική βοήθεια για να βρισκόμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της οδήγησης», αναφέρει η Dr. Lisa Sharwoodαπό το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Μην οδηγείτε κουρασμένοι. Όταν κάποιος οδηγεί κουρασμένος αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες τροχαίου.
  • Ξεκουραστείτε αρκετά πριν πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας.
  • Αν πρόκειται να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις κοιμηθείτε καλά το βράδυ, και προγραμματίστε αρκετές στάσεις (15 λεπτά κάθε δύο ώρες).
  • Σταματήστε την οδήγηση όταν νιώσετε κουρασμένοι. Πιείτε κανένα καφεδάκι και κοιμηθείτε έστω για 10-15 λεπτά, ώστε να προλάβει να σας τονώσει η καφεΐνη.
pathfinder news

Sacura: Η εκπληκτική λίμνη με τις κερασιές!

 
Στην περιοχή Ubuyagasaki της Ιαπωνίας ένας μικρός παράδεισος σε έντονο… ροζ χρώμα κάνει την εμφάνισή του κάθε άνοιξη, αναμένοντας τους χιλιάδες επισκέπτες να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό τοπίο.
 
 
 
Δεκάδες κερασιές ανθίζουν «χρωματίζοντας» τρόπον τινά ολόκληρη την περιοχή καθώς όλα αποκτούν μια έντονη ροζ απόχρωση. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γαλάζιο της λίμνης το τοπίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από καβαλέτο διάσημου ζωγράφου!
 
 
 
Τα χρώματα διαδέχονται με μεγάλη ταχύτητα το ένα το άλλο, ανάλογα με την εποχή, με αποκορύφωμα τα μέσα Απριλίου όταν οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ένα απίθανο θέαμα.
 

ΠΟΣΟ ΑΛΛΟΚΟΤΟΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ..



Πόσο αλλόκοτοι
τηs ποίησηs οι δρόμοι..
...εκεί που σμίγουνε
η λάβα με το χιόνι..
Εκεί που ο θάνατοs,φλερτάρει την αγάπη
εκεί που η άβυσοs φαντάζει
μονοπάτι..

Ω! πόσο αλλόκοτοι
τηs ποίησηs οι νόμοι..
εκεί που ούτε δικαστήs δεν φέρει γνώμη..
εκεί που ο δήμιοs γονατίζει
για συγνώμη..
που άγραφοι πάπυροι
δεν βρέθηκαν ακόμη.

Πόσο αλλόκοτοι
τηs ποίησηs οι κόσμοι..
εκεί που ανθίζουνε
τέφρεs, μαζύ και δυόσμοι..
εκεί που οι θρήνοι
γίνοντε μπαλάντεs
οι σκοτεινοί ωκεανοί
του κόσμου οι βεράντεs..

Πόσο αλλόκοτοι
τηs ποίησηs οι δρόμοι
μια χρυσή πέννα τραγουδά
σ'ένα χαρτόνι..
έναs πλανήτηs άνθρωποι
μαζύ και τόσο μόνοι..
κοραλένιοι θησαυροί
των ποιητών οι θρόνοι..

Πόσο αλλόκοτοι
τηs ποίησηs οι μύθοι
εκεί που οι αλήθειεs
μοιάζουν παραμύθι..
όπωs..
εκείνο το κουκί,
και το ρεβύθι..
(by eleni)

Δορυφόρος απαθανατίζει την εαρινή ισημερία!


21/3/13

Korowai: Ένα ολόκληρο χωριό πάνω στα δέντρα!



 
 
Βαθιά μέσα στην ζούγκλα της απρόσιτης νοτιοανατολικής ινδονησιακής επαρχίας της Παπούα, περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα Arafura, ζει η φυλή Korowai στο ομώνυμο χωριό – μια φυλή εντελώς απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που ζουν σε μια μικρή κοινωνία με παραδοσιακούς οικογενειακούς δεσμούς που πρέπει να μοιράζονται ό, τι έχουν για να επιβιώσουν. Το χωριό τους είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο πάνω στα δέντρα, ενώ μέχρι την ανακάλυψ’η τους από έναν Ολλανδό ιεραπόστολο το 1974, η φυλή Korowai δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με τον έξω κόσμο.
Τα δεντρόσπιτα βρίσκονται σε ύψος 6 έως 12 μέτρα, αλλά μερικά φτάνουν τα 35 μέτρα πάνω από το έδαφος, ενώ ως βασικός πόλος στήριξής τους είναι τα ανθεκτικά δέντρα Banyan που ευδοκιμούν στην περιοχή. Τα βασικά υλικά κατασκευής είναι το ξύλο και τα κλαδιά, ενώ η μετακίνηση από τη μία κατοικία στην άλλη γίνεται μέσω σκαλών. Η φυλή ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις, ενώ η επαφή της με τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη και αφορά μόνο σε ορισμένους ανθρώπους της φυλής που πηγαίνουν σε χωριά της χώρας για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, καρπούς αλλά και άλλα είδη που συλλέγουν από το δάσος.
perierga.gr
 

Νύχτες..



Νύχτες αλήτισες πονηρές γύφτισες
που με τραβατε
πόρνες στο διάβα σας,θρηνούν στη λάβα σας
ποιός τις λυπάται..
Χλωμά φεγγάρια μου προσκυνητάρια μου
... τι καρτεράτε;
νύχτες που τό'σκασαν,το φώς τους τό'χασαν
μη τις ξεχνάτε..

Μακρυνά αστέρια μου,πιάστε τα χέρια μου
τι με κοιτάτε
άβατοι οι δρόμοι μου γύραν οι ώμοι μου
ποιός με φοβάται..
Νύχτες αλήτισες,πλάνες αγύρτισες
τι προσπερνάτε..
ποιόν μαστιγώσατε,λόγο που δώσατε;
ποιός σας θυμάται..
(by eleni)
 

Αγοραίος έρωτας..

H βαριά σου η κολώνια,στα σατέν παλιά σεντόνια
έχει μείνει..
και η υγρή σου η παλάμη,μια σφραγίδα στο κορμί της
έχει γίνει.

... Το αντίτιμο του πόθου,σε φτηνά ξενοδοχεία
καταθέτεις
ένα ατέλειωτο τσιγάρο,
κι' ένα τάληρο, εξτρά για τον καφέ της..

Φυλαγμένες προσμονές μέσ'τα κόκκινα τα φώτα
που ανασαίνεις..
να αγοράζεις ηδονές,και σε άνομες αγάπες να πεθαίνεις.
Αγοραίες επαφές,στα στενά και στα σοκάκια
των ιδρώτων..
μία ώρα,ένα χθές..
δανεικών και ανεκπλήρωτων ερώτων..
(by eleni)



 

20/3/13

ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΜΩΡΟ, ΤΩΡΑ 14 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HIV!!!



Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι ένα μωρό έχει "θεραπευτεί" από τον ιό του HIV, οι εκθέσεις δείχνουν ότι μια παρόμοια θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει κάποιους ενήλικες . Η έγκαιρη θεραπεία φαίνεται σημαντική, αλλά δεν εγγυάται την επιτυχία.
Ο Asier Sáez-Cirión της μονάδας του Ινστιτούτου Παστέρ για τη ρύθμιση των ρετροϊών λοιμώξεων στο Παρίσι ανέλυσε 70 άτομα με HIV που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα (ARV) μεταξύ 35 ημερών και 10 εβδομάδων μετά τη λοίμωξη -. πολύ νωρίτερα από ό, τι ξεκινάει η συνήθης θεραπεία.
Οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς είχαν διακόψει τη λήψη φαρμάκων για ένα ή τον άλλο λόγο. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι είχαν κάνει μια προσωπική επιλογή να σταματήσουν τη λήψη των φαρμάκων, ενώ άλλοι ήταν μέρος της σύγχυσης μεταξύ των διαφόρων πρωτοκόλλων στα φάρμακα.
Τα περισσότερα από τα 70 άτομα υποτροπίασαν, όταν διακόπηκε η θεραπεία τους, με τον ιό να επανακάμπτει ταχέως στα προ της θεραπείας επίπεδα. Όμως, 14 από αυτούς - τέσσερις γυναίκες και 10 άνδρες - ήταν σε θέση να μείνουν μακριά από τα αντιρετροϊκά φάρμακα χωρίς να υποτροπιάσουν, αφού έλαβαν τα φάρμακα κατά μέσο όρο τρία χρόνια.
Οι 14 ενήλικες εξακολουθούν να φέρουν ίχνη του ιού HIV στο αίμα τους, αλλά σε τόσο χαμηλά επίπεδα που το σώμα τους μπορεί να κρατηθεί υπό φυσικό έλεγχο χωρίς φάρμακα.
Κατά μέσο όρο, οι 14 ενήλικες έχουν διακόψει τη λήψη του φαρμάκου για επτά χρόνια. Ένας έχει φτάσει 10-και-μισό χρόνια χωρίς φάρμακα. "Δεν είναι εκρίζωση, αλλά μπορούν να ζήσουν χωρίς χάπια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, "λέει ο Sáez-Cirión.
katoxika.gr

ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΠΑΚΙ...

Η απαρχή μιας νέας ζωής δεν μπορεί παρά να προκαλεί το ενδιαφέρον των θεατών, έστω κι αν πρόκειται για ένα… ασχημόπαπο! Τρόπος του λέγειν,βέβαια, καθώς η Lona, το νεογέννητο παπάκι που θα θαυμάσετε στο ακόλουθο βίντεο μόλις σκάει… μύτη από το αυγό του και είναι το πιο χαριτωμένο παπί στον κόσμο! Μια σπάνια στιγμή εκκόλαψης που έλαβε χώρα στο Κέντρο Άγριας Ζωής Dingle στο Co Kerry της Ιρλανδίας. Κι αν την πρώτη μέρα ήταν… λίγο ασχημούλα, το δεύτερο κιόαλς 24ωρο το… ασχημόπαπο έγινε κύκνος!
 



 
perierga.gr

19/3/13

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΙΤΙΑ Μουσικη -- Στίχοι -- Ερμηνεία Γιώργος Τρυφερόπουλο


Πουλημένα όνειρα,στη ψυχή σημάδια ματωμένα δάκρυα,θα εμφανιστούν

Τα παράξενα «μοτίβα» της φύσης!

 
Με μια πρώτη ματιά ο θεατής νομίζει ότι βλέπει κάποιο κομμάτι υφάσματος, που δημιούργησε ανθρώπινο χέρι, τοποθετώντας με περισσή μαεστρία τα χρώματα ή σχεδιάζοντας με λεπτομέρεια τις γραμμές και τα σχήματα!

 
 
 
 
 
 Κάντε μία προσπάθεια, λοιπόν, να ανακαλύψετε τα μοτίβα! (Η αποκάλυψη στο τέλος)

 
 
 
Ρίγες, ρόμβοι, κύκλοι αλλά και ανάγλυφα σχήματα κάνουν την εμφάνιση τους στο δέρμα των ζώων, συνθέτοντας τους πιο εντυπωσιακούς… φυσικούς καμβάδες, που παραπλανούν και εκπλήσσουν ταυτόχρονα τους θεατές!Κι αν νομίζετε ότι είναι εύκολο να ξεχωρίσετε ποιο μοτίβο πάει πού, δηλαδή ποιανού ζώου δέρμα είναι αυτό που βλέπετε, μάλλον κάνετε λάθος! Γιατί μπορεί κάποια να ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά, όμως ορισμένα θα σας δυσκολέψουν λίγο παραπάνω.

και αν θέλετε τις απαντήσεις...
Ζέβρα, Pufferfish, Καμηλοπάρδαλη, Φτερά πτηνών, Τζάγκουαρ, Πεταλούδα, Αρκτικός Σολομός, Τσιτάχ, Ελέφαντας, Βόας.
perierga.gr

Οι ζωντανές «πέτρες» που ανθίζουν!



 
 
Το φυτό με την ονομασία Lithops της οικογένειας των Aizoaceae είναι ιθαγενές της Νότιας Αφρικής και αποτελεί ένα από τα πλέον παράδοξα φυτά, όπως άλλωστε δηλώνει η εμφάνισή του. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι πρόκειται για πέτρα που… ανθίζει. Η ονομασία του όμως επεξηγεί εν πολλοίς αυτή την ιδιαιτερότητά του: Λίθωψ: λίθος-όψη, δηλαδή φυτό που μοιάζει στην εμφάνιση με πέτρα. Οι ντόπιοι, μάλιστα, συνηθίζουν να το ονομάζουν «ζωντανή πέτρα» ή «χαλικόφυτο», ενώ αναπτύσσεται συνήθως κοντά σε άλλες πέτρες του εδάφους.
 
 
 

Η εμφάνισή του είναι άριστο καμουφλάζ για τους εχθρούς του, που δύσκολα θα αποφάσιζαν να… καταβροχθίσουν μια πέτρα! Το φυτό αναπρύσσεται σε ξηρά εδάφη και ως παχύφυτο που είναι αποθηκεύει υγρασία στο σώμα του έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης ανομβρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανθίζει από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα, ενώ ο χρωματισμός του «πετρώδους» βλαστού λαμβάνει διάφορες αποχρώσεις ανάλογα με το είδος αλλά και ποικίλα σχέδια.
perierga.gr
 

Φωτογραφίζοντας τους μεγάλους θηρευτές του βυθού

 
 
Ατρόμητος δύτης κολυμπάει μαζί με διάφορα είδη καρχαριών

Ο καρχαρίας Mako μπορεί να κολυμπήσει με ταχύτητα μέχρι 65 χιλιομέτρων την ώρα και να εκτελέσει άλματα ύψους 7 μέτρων στον αέρα.

Παρόλο που συγκαταλέγεται στα πιο θανατηφόρα είδη του ωκεανού, αυτό δε εμπόδισε τον Μεξικανό φωτογράφο Ζεράρντο Ντελ Βιλάρ να κατέβει στο βυθό και να τον φωτογραφίσει.

Ο ατρόμητος δύτης φωτογράφισε αρκετά είδη καρχαριών σε όλο τον πλανήτη στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι αυτά τα ζώα είναι παρεξηγημένα.

Ο φωτογράφος χωρίς καμία ιδιαίτερη προστασία κατέγραψε τη ζωή των μεγάλων κυνηγών του ωκεανού, οι οποίοι με τη σειρά τους έδειξαν τα κοφτερά τους δόντια στην κάμερα..
tsantiri.gr

18/3/13

Σαμαράς: Η Ελλάδα συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου




Θέση στην υπόθεση της Κύπρου πήρε με γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της χώρας μας στη Μεγαλόνησο.

Θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας σε Έλληνες και Κύπριους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια…» αναφέρεται στη δήλωση.

«Να θυμόμαστε όμως: Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως «η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές» και πως «θα αποδειχθεί και πάλι».

«Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
protothema.gr

Δευτέρα.. η χειρότερη μέρα της εβδομάδας..γιατί;;



Αν ξυπνήσατε στραβά μια Δευτέρα πρωί και είστε μέσα στη γκρίνια, τότε ίσως σας παρηγορεί το γεγονός ότι δεν είστε και οι μόνοι.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η Δευτέρα είναι όντως η πιο στενάχωρη ημέρα της εβδομάδας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι αντί να κάνουν κάτι για να αντιστρέψουν το κλίμα να την περνούν μέσα στη μιζέρια διαμαρτυρόμενοι.
Ορισμένες από τις επίσημες εξηγήσεις είναι ίσως το γεγονός ότι μας λείπει ήδη το Σαββατοκύριακο που αφήσαμε πίσω μας ή το ότι τρέμουμε στην ιδέα του φόρτου εργασίας που μας περιμένει στη διάρκεια της εβδομάδας.
Γι’ αυτό ίσως και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αντιπαραγωγικοί. Στη συνέχεια ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για την πιο δύσκολη ημέρα της εβδομάδας.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αγγλία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν «σκάνε» το πρώτο χαμόγελο, αν τα ρολόγια δεν δείξουν 11.15 το πρωί..



Οι πέντε καλύτεροι τρόποι για να ξεπεράσει κανείς το αίσθημα της μιζέριας που προκαλεί η Δευτέρα, είναι να δει τηλεόραση, να κάνει σεξ, να κάνει διαδικτυακές αγορές, να φάει σοκολάτα ή να σχεδιάσει τις επόμενες διακοπές του.
Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% αργεί να πάει στη δουλειά, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη ρήση ότι όταν κάποιος αργεί στα ραντεβού σημαίνει ότι ίσως δεν έχει και τόση διάθεση να πάει..


 
 
Οι άνθρωποι που είναι μεταξύ των 45 και των 54 βιώνουν πιο έντονα το αρνητικό αυτό συναίσθημα.
Οι Δευτέρες είναι οι λιγότερο παραγωγικές ημέρες της εβδομάδας καθώς οι δημιουργικές ώρες εργασίας δεν ξεπερνούν τις 3,5.Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στη Βρετανία, τις Δευτέρες έχει σημειωθεί αύξηση 20% στο ποσοστό των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή το οποίο οφείλεται ίσως στο άγχος που προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο.
tsantiri.gr
 

Καθαρά Δευτέρα 2013: Τι είναι τα κούλουμα



Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας.
Το ξεκίνημα της Σαρακοστής γιορτάζεται με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως η παραδοσιακή λαγάνα, η ταραμοσαλάτα και οι ελιές.
Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε για την Καθαρά Δευτέρα είναι τα Κούλουμα, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της αποκριάς και αναφέρονται στο παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
Τι σημαίνει η λέξη "κούλουμα"
Για την προέλευση της λέξης "κούλουμα" αλλά και την καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Μία από τις λανθασμένες ερμηνείες που ακούγονται, είναι εκείνη που λέει ότι τα "κούλουμα" προέρχονται από την λατινική λέξη "CULUMUS", κάτι που δεν μπορεί να ισχύει αφού... δεν υπάρχει τέτοια λέξη στα λατινικά.

Η παραπάνω παρανόηση οφείλεται στην εκδοχή που θέλει τα "κούλουμα" να αποτελούν αναγραμματισμό του λατινικού "CUMULUS" που σημαίνει "σωρός, αφθονία", αλλά και "τελείωμα". Το πιθανότερο λοιπόν, είναι το cumulus να έγινε "κούμουλα" και στη συνέχεια "κούλουμα", με την ένοια ότι την ημέρα καταναλώνουν όλοι αφθονία νηστίσιμων τροφών και παράλληλα σηματοδοτεί το τελείωμα της Αποκριάς.
Τα τελευταία χρόνια αναφέρεται επίσης ότι η λέξη "κούλουμα", προέρχεται από την αλβανική λέξη KULM ή KOLUM που -υποτίθεται- σημαίνουν "καθαρός" και συνδιάζονται με την Καθαρά Δευτέρα. Στην αλβανική γλώσσα όμως από τις παραπάνω λέξεις υπάρχει μόνο το kulm και σημαίνει "κορυφή", οπότε δεν γνωρίζουμε πού στηρίζεται αυτή η θεωρία και πόσο βάσιμη μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με την δεύτερη πιθανή εκδοχή τώρα, η λέξη "κούλουμα", προέκυψε από την λατινική λέξη "COLUMNA", που σημαίνει "κολώνα". Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για αρχαία προέλευση της γιορτής, η παράδοση λέει ότι οι Αθηναίοι πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου. Αμέσως μετά, οι Ρουμελιώτες γαλατάδες που ζούσαν στην Αθήνα έστηναν χορό -κυρίως τσάμικο- στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις "κουλώνες", όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.

Τα κούλουμα, είναι γνωστά και με ορισμένες παραλλαγές της λέξης όπως κουμουλάθες, κούλουμπα, κούμουλες
innews.gr

17/3/13

Πατρινό Καρναβάλι: Θα βρέξει… 75.000 σοκολάτες!

Με τη ρίψη… 75.000 συσκευασιών σοκολάτας (έθιμο που ξεκίνησε το 1899), ξεκινά στις 14.30 το μεσημέρι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα. 

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ !‏ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !




Η προδομένη Πατρίδα ματώνει…Θρηνεί σιωπηλά για το κατάντημα των παιδιών της. Όταν όμως οι αδικίες τους περισσέψουν και ο χαμός τους είναι βέβαιος, τότε παίρνει το φραγγέλιο και χτυπά φωνάζοντας:

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ, άρχοντες και αλαζόνες κυβερνήτες , που φτιάχνετε και ψηφίζετε άδικους νόμους παίρνοντας ως αντάλλαγμα, χρήματα και αξιώματα! Σεις που εξαπατάτε τον λαό μου υφαρπάζοντας την εμπιστοσύνη του και εκμεταλλεύεστε τον φόβο και την απελπισία του! Εσείς που επιδιώκετε να ικανοποιήσετε μόνο το ατομικό σας συμφέρον, αλήθεια γνωρίζετε σε ποιους στρώνετε κόκκινα χαλιά και με παραδίδετε στα χέρια τους; Δεν ξέρετε ανόητοι, ότι αφού πάρουν ό,τι θέλουν και δεν σας έχουν πια ανάγκη, εσάς θα καταστρέψουν πρώτα; Δεν ξέρετε ότι οι σουλτάνοι σκοτώνουν πρώτα τους υποτακτικούς τους;

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ άνδρες της δικαιοσύνης, εισαγγελείς και δικαστές, που συμπράττετε με τους φαύλους άρχοντες, καλύπτετε τα ανόσια έργα τους και με τις άδικες αποφάσεις σας συμμετέχετε στο έγκλημα που συντελείται εναντίον μου! Εσείς που δώσατε όρκο να με προστατεύετε, κλείνετε τα μάτια και τα αυτιά, σωπαίνετε και δεν εκτελείτε το καθήκον σας! Σεις που συνεργείτε για να χάνουν άνθρωποι τις περιουσίες τους, φτωχοί να μπαίνουν φυλακή επειδή αδυνατούν να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους, πολίτες να διώκονται επειδή τολμούν να αντιδράσουν δημόσια ενάντια στην αδικία. Σεις που αφήνετε ελεύθερους τους εγκληματίες και ανοίγετε τη πόρτα της φυλακής σε απελπισμένους οικογενειάρχες που έχουν χάσει τα πάντα. Εσείς που βοηθάτε το άδικο να γίνει νόμος και το δίκιο να διώκεται! Είστε συνεργοί και συναυτουργοί στον φόνο εναντίον μου! Να θυμάστε ότι πάνω από τη ανθρώπινη δικαιοσύνη που χειρίζεστε για το συμφέρον σας, είναι η Θεία δικαιοσύνη, και σ’ αυτήν θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας!

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ σεις αξιωματικοί, ορκισμένοι στρατιώτες στο όνομά μου, με βλέπετε να παραδίδομαι σε χέρια εχθρικά και δεν μιλάτε! Φωνάζετε για τον μισθό σας αλλά μένετε βουβοί μπροστά στην υποδούλωσή μου! Σεις ορκιστήκατε να με φυλάξετε με την ζωή σας! ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ;

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ σεις άνδρες του κλήρου, φωτισμένοι Ποιμένες του λαού μου, που τον αφήσατε ξέσκεπο και μόνο μπροστά στους άρπαγες και τους τοκογλύφους! Εσείς που μιλάτε για την Αλήθεια και το δίκιο Του Χριστού, πώς σωπαίνετε, στα τόσα ψεύδη των αρχόντων οι οποίοι λογίζονται μόνο το κακό, παρά τους ευλογείτε και τους παρασημοφορείτε μέσα στους ναούς;

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ διανοούμενοι εσείς, δάσκαλοι του προοδευτισμού και της επίπλαστης ελευθερίας! Σεις που διδάσκετε στα παιδιά μου να μην με αγαπούν, να ντρέπονται για μένα, που θέλετε να γίνουν άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, γιατί τάχα οι πατρίδες δεν είναι τίποτα και δεν αξίζει να πολεμά κανείς γι αυτές. Τυφλοί οδηγοί εσείς , καλλιεργείτε το φυτώριο των νέων δούλων, που δεν θα πιστεύουν σε τίποτα για να τους εκμεταλλεύονται οι αφέντες κατά πως θέλουν. Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΟΥ θα πέσει πάνω στα κεφάλια σας όταν τα φιλότιμα παιδιά μου με λευτερώσουν!

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ σεις Έλληνές μου, που σκύβετε το κεφάλι από ντροπή και απελπισία! Καταφεύγετε σε ξένους τόπους, ψάχνετε για καινούργιες πατρίδες. Εδώ είν’ η γη σας! Εδώ και ο ουρανός σας! Δεν ξέρετε ότι οι πατρίδες δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται; Δεν τις δίνουν χάρισμα, μήτε ελεημοσύνη; Και όσους τις επιβουλεύονται, εκείνες τους εκδικούνται; Πρέπει να πολεμάς και όχι να επαιτείς γι αυτές!
ΘΑΡΣΕΙΤΕ ! Ψηλά το κεφάλι! Ελεύθερους Έλληνες γέννησα εγώ, όχι ραγιάδες!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ (Νίκος Καζαντζάκης)
«Πηδά η φωτιά κι οι σούβλες έτοιμες
κι αυτός ολόρθος στέκει
πεθαίνει αρνούμενος το θάνατο
και λευτεριά φωνάζει

Ελευτεριά για 'σένα χάνομαι
μα θα 'ρθουν πίσω μου άλλοι
στρατοί οι γιοι μου και τα εγγόνια μου
και θα σ' ελευθερώσουν

Μην κλαις κυρά κι εγώ θα αναστηθώ
και θα σ' αρπάξω πάλε
θα σπω τις αλυσίδες της σκλαβιάς
θα καταλύω τα κάστρα

Λίγοι είμαστε κι αλίμονο στης γης
αν ξοφληθεί η γενιά μας
στρατοί οι γιοι μου και τα εγγόνια μου
και θα σ' ελευθερώσουν»
triklopodia.gr

Ο συγγραφέας του νέου βιβλίου (11 Σεπτεμβρίου η αλήθεια) δολοφονήθηκε μαζί με τα παιδιά του



Ο πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρείας ο Phillip Marshall έχει περάσει πολύ χρόνο κοντά στη Santa Barbara πέρυσι για την προετοιμασία της απελευθέρωσης του αμφιλεγόμενου βιβλίου του σχετικά με τη συνωμοσία της 9/11 "The Big Bamboozle:. 9/11 και ο Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας"

Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας και πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Marshall έλεγε γιατί το έργο του κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους.

Ο Marshall συνέχισε λέγοντας: "Ο πραγματικός λόγος που η επίθεση ήταν επιτυχής, είναι λόγω μίας εσωτερικής στρατιωτικής δράσης και συντονισμένης εκπαίδευσης που προετοίμασε τους αεροπειρατές της πτήσης. Έχουμε δεκάδες έγγραφα που αποδεικνύουν 100% ότι αυτή η εκπαίδευση πτήσεων πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, Φλόριντα και την Αριζόνα 18 μήνες πριν από την επίθεση."

Ο Marshall είπε ότι ήξερε ότι το βιβλίο του θα βάλει πολλούς ανθρώπους εναντίον του, ενώ είχε μιλήσει σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Σε έκθεση του σερίφη της κομητείας όπου διέμενε: ο Phillip Marshall και τα παιδιά του, η Macaila Marshall 14 ετών, και ο Άλεξ Μάρσαλ, 17 ετών βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, και η αιτία του θανάτου ήταν ένα ενιαίο τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι για όλους, είπε ο ιατροδικαστής. Ο σκύλος της οικογένειας βρέθηκε επίσης νεκρός από μια σφαίρα σε μια κρεβατοκάμαρα.

Η μητέρα των παιδιών του, ταξίδευε για εργασία στην Τουρκία, κατά τη στιγμή της σφαγής.
triklopodia.gr