25/6/13

Ορκίζεται η κυβέρνηση

Χωρίς πίστωση χρόνου και με πολλαπλά στοιχήματα ως προς τη δυνατότητα συμβίωσης των κυβερνητικών στελεχών η νέα κυβέρνηση ορκίζεται λίγο μετά το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο.

Με 12 στελέχη το ΠΑΣΟΚ έλαβε αναλογικά τη μερίδα του λέοντος στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η παραίτηση από την αφετηρία της Σοφίας Βούλτεψη κατέδειξε πως εν μέσω πολιτικής κρίσης - αν όχι και αστάθειας - τα προσωπικά ζητήματα και οι στρατηγικές πρυτανεύουν της λογικής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ωσάν Γκένσερ καλείται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή χωρίς το «αμορτισέρ» της ΔΗΜΑΡ. Ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί σε λίγα εικοσιτετράωρα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τη φθορά που υπέστη αφενός με το εγχείρημα στην ΕΡΤ Α.Ε. και αφετέρου με την παραχώρηση ενός γενναίου μεριδίου εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ αφαιρώντας το από τα στελέχη της Συγγρού.


Μένει να ολοκληρωθεί, αν και κατά πόσο θα δείξει, η νέα προγραμματική συμφωνία με τις αρχές και τις κατευθύνσεις επί των οποίων θα κινηθεί η κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπορεύονται χωρίς «κηδεμόνα» ή τρίτο ρυθμιστή. Το στοίχημα είναι μεγάλο και τα περιθώρια ελιγμών ελάχιστα.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 42 στελέχη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διατηρεί διπλή ιδιότητα αφού είναι και αντιπρόεδρος. Οι ηλεκτρικές καρέκλες είναι αυτές του Υπουργείου Υγείας (Άδωνις Γεωργιάδης), του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κυριάκος Μητσοτάκης) με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων προ των θυρών, καθώς και του υφυπουργού για την ΕΡΤ (Παντελής Καψής). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλά στελέχη καλούνται να συνυπάρξουν σε περίεργα «δίδυμα». Μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μιχελάκης με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εύη Χριστοφιλοπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου