2/2/13

17XΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ!!!

Με ειδική διάκριση από την Unicef βραβεύτηκε ο 17χρονος μαθητής, Χάρης Ιωάννου, ο οποίος κατασκεύασε ένα μεταλλικό γάντι, που αναμένεται να προσφέρει σωτήρια στους ανάπηρους.



Ο 17χρονος, σύμφωνα με το Εθνος, το εμπνεύστηκε από την γιαγιά του, η οποία ....αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

Βλέποντας ότι δυσκολεύεται να πιάσει ακόμα και το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης δημιούργησε μέσα σε 1,5 χρόνο το γάντι.
Πρόκειται για μια συσκευή βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, η οποία απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι! Η συσκευή μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.

Προς το παρόν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση, όπως εξηγεί ο ίδιος.
«Υπάρχουν κάποια σφάλματα αλλά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά», λέει σε συνέντευξη του ο νεαρός μαθητής, που άρχισε την κατασκευή της πρωτότυπης συσκευής, όταν ήταν μόλις 15 ετών…

Σημειώνεται ότι για την εφεύρεσή του ο Χάρης Ιωάννου κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.
Πηγή: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου