Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις για 35.000 ανέργους, που θα αξιοποιήσουν «την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους έως 29 ετών, οι οποίοι θα έχουν για ένα πεντάμηνο τη δυνατότητα να συνδυάσουν κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: www.voucher.gov.gr. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά κατατέθηκαν 126.520 αιτήσεις, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε από ανέργους.
Το ποσό που θα καταβληθεί στους ανέργους ανέρχεται:
- Σε 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για τους απόφοιτους ΑΕΙ / ΤΕΙ. Από τα χρήματα αυτά τα 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και τα 2.300 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.
- Σε 2.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για τους απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από τα χρήματα αυτά τα 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.
Με βάση το σχεδιασμό η «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» εκτυλίσσεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:
- Θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
- Θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης, και
- Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης θα μπορούν οι επιχειρήσεις να τους προσλάβουν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (με μισθό και ασφάλιση) τουλάχιστον για ένα έτος.
Παρέμβαση από ΓΣΕΕ
Ωστόσο η δράση συγκεκριμένων κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης προκάλεσε την παρέμβαση της ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο για ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας» των ανέργων και μιλά για «γενικευμένες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού».
Ωστόσο η δράση συγκεκριμένων κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης προκάλεσε την παρέμβαση της ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο για ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας» των ανέργων και μιλά για «γενικευμένες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού».
Με βάση την καταγγελία «μεγάλη μερίδα των παρόχων κατάρτισης επιδόθηκε στη συστηματική παραπληροφόρηση των ανέργων» και μάλιστα παρουσιάστηκαν ως δήθεν «μεσολαβητές» για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητας. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων υπέβαλαν ηλεκτρονικά αίτηση για λογαριασμό τους αλλά δεν τους γνωστοποίησαν τον απαιτούμενο κωδικό.
Με την παρέμβασή της η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει πως οι άνεργοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «κουπόνι κατάρτισης» σε όποιο κέντρο κατάρτισης επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον πάροχο που ενδεχομένως «μεσολάβησε» για τη συμμετοχή τους. Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Αννα Δαλλαπόρτα στο πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 76.276 απόφοιτοι λυκείου και 50.244 πτυχιούχοι.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρξε στην Αττική και ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ τελευταία στον αριθμό αιτήσεων είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΕ
Οδηγός για τους επιτυχόντες
Οδηγός για τους επιτυχόντες
Οδηγό για την ενημέρωση των ανέργων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
- Η επιλογή των επιτυχόντων έγινε από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Δεν υπάρχει κανένα μητρώο ΚΕΚ από το οποίο αντλούνται άνεργοι και μάλιστα με προτεραιότητα.
- Οι άνεργοι δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση έναντι των παρόχων κατάρτισης πριν παραλάβουν την «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας. Οποιοδήποτε προσύμφωνο συνεργασίας πριν από την παραλαβή της επιταγής δεν είναι δεσμευτικό και είναι παράνομο.
- Μετά την παραλαβή της «επιταγής εισόδου» από τους ωφελούμενους συνάπτεται σύμβαση συνεργασίας με τον πάροχο κατάρτισης και την επιχείρηση όπου θα υλοποιηθεί η πρακτική άσκηση, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί σύμβαση εργασίας.
- Η παραπάνω σύμβαση συνεργασίας έχει ισχύ 90 ημερολογιακών ημερών. Εάν παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα και ο πάροχος κατάρτισης δεν υποβάλει Δήλωση Εναρξης Τμήματος, τότε λύεται αυτοδίκαια η σύμβαση.
- Μετά τη λήξη της 5μηνης πρακτικής άσκησης και εφόσον η επιχείρηση το επιθυμεί, μπορεί να προσλάβει τον καταρτιζόμενο.
- Κατά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας και πριν από την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι άνεργοι δεν πρέπει να παραδίδουν την πρωτότυπη επιταγή, αλλά μια απλή φωτοτυπία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου