25/5/13

Ποιες μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 55 τους χρόνια



Ποιες μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 55 τους χρόνια

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992.
Τα όρια ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με αποτέλεσμα μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων να μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και στα 50.
Οπως αναφέρεται στο Εθνος, «κλειδί» για τη θεμελίωση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας (με εξαίρεση τις τρίτεκνες που απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για θεμελίωση).

Μεγάλες τυχερές είναι όσες γυναίκες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς έχουν και τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης. Διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι εργαζόμενες στο Δημόσιο που κλείνουν 25ετία μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Ειδικότερα για όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992 προβλέπονται τα εξής:
Γυναίκες με 25ετία. Με τη συμπλήρωση της 25ετίας «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν όποτε συμπληρώσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2010 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55.
Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, όπου αυξάνεται το όριο ηλικίας τόσο για πλήρη όσο και για μειωμένη σύνταξη. Τέλος στις ευνοϊκές διατάξεις μπαίνει από φέτος με την «έξοδο» να γίνεται στα 67 με πλήρη και στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
Προσοχή, καθώς το «πέναλτι» για τη μειωμένη σύνταξη εξαρτάται από το πότε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε περίπτωση που η θεμελίωση έγινε το 2010 η μείωση είναι 4.5% ετησίως, ενώ από το 2011 πάει στο 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του ορίου για πλήρη σύνταξη.
Πλασματικά
Τέλος ειδική περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων μπορούν να θεμελιώσουν αναδρομικά το δικαίωμα το 2010. Οι εν λόγω ασφαλισμένες απαραίτητο είναι να έχουν τουλάχιστον 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση του πλασματικού των τέκνων.
Μητέρες ανηλίκων. Οσες μητέρες είχαν 25 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν με πλήρη σύνταξη να συνταξιοδοτηθούν στα 50, αποφεύγοντας τις ανατροπές στο ασφαλιστικό. Σε περίπτωση που συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις το 2011 η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55.
Ως στιγμή ενηλικίωσης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους ενηλικίωσης. Για παράδειγμα τέκνο που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1992 από άποψη θεμελίωσης δικαιώματος για τη μητέρα του θεωρείται ότι ενηλικιώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2010.Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Προσοχή, καθώς δεν υπάρχει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων στο Δημόσιο.
Τρίτεκνες. H βασική διαφορά είναι πως η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης. Μάλιστα αν και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις εν λόγω διατάξεις και οι δύο.
Κερδισμένες είναι όσες γυναίκες συμπλήρωσαν την 20ετία μέχρι το τέλος του 2010, καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων μπορεί να γίνει αναδρομική θεμελίωση για όσες γυναίκες δεν είχαν συμπληρωμένη 20ετία το 2010 ώστε να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου.
Τη διετία 2011-2012 η θεμελίωση γίνεται επίσης με 20ετία αλλά αυξάνεται σταδιακά τόσο το όριο ηλικίας όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για την «έξοδο» στη σύνταξη.
Και στην περίπτωση των τριτέκνων η σύνταξη είναι πλήρης αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει η μητέρα τη στιγμή της αίτησης. Δεν υπάρχει ποινή για τη λήψη της σύνταξης σε τόσο χαμηλό όριο ηλικίας. Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης μια και το τμήμα της διαδοχικής θα έχει μείωση που μπορεί να φτάσει το 30%.
Μητέρες αναπήρων τέκνων. Σε ηλικία 50 ετών με 25 έτη ασφάλισης καταβάλλεται η σύνταξη. Μέχρι το τέλος του 2010 έπρεπε να υπάρχει γνωμάτευση της Ανωτάτης Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (Α.Σ.Υ.Ε.) ότι το παιδί είχε ποσοστό ανικανότητας 50% και άνω. Η ανικανότητα του παιδιού έπρεπε να συντρέχει κατά το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος δηλαδή στη συμπλήρωση της 25ετίας.
Από 1ης Ιανουαρίου 2011 το ποσοστό ανικανότητας που πρέπει να φέρει το ανίκανο παιδί αυξάνεται από 50% σε 67%. Επιπλέον η ανικανότητα θα πρέπει να συνεπάγεται την αδυναμία άσκησης κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος.
Να σημειώσουμε ότι για χρήση της εν λόγω ρύθμισης είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της 25ετίας με πραγματικό χρόνο ασφάλισης και όχι με εξαγορές πλασματικών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου