17/7/13

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ - ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Κλείδωσαν οι αλλαγές για «ήπια διαθεσιμότητα»


Εντονες είναι οι αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εισάγει αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Εντονες είναι οι αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εισάγει αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Οι αλλαγές, ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις «κλείδωσαν» τελικώς στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευάγγ. Βενιζέλο χθες το πρωί, με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε:
Η παραμονή στους δήμους των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Πρακτικά δηλαδή οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και δεν ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 150.
Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία. Το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων από κοινές υπουργικές αποφάσεις για την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ, αλλά και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΕΛΑΣ θα μεταφερθεί η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών αστυνομικών (περίπου το 80%) μετά και τον έλεγχο των πιστοποιητικών με τα οποία διορίστηκαν.
Μάλιστα η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατό συντομότερο χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τους δύο με τρεις μήνες. Ειδικότερα, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η προσθήκη μίας νέας υπηρεσίας (της αστυνομίας της γειτονιάς) στο οργανόγραμμα των σωμάτων ασφαλείας, για την ενσωμάτωση του προσωπικού που μέχρι σήμερα υπηρετούσε στη δημοτική αστυνομία. Οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα καταλήξουν σε αυτήν θα μετεκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα αναλάβουν υπηρεσία στις νέες τους θέσεις. Μέρος των υποχρεώσεών τους όμως θα παραμείνουν διοικητικές εργασίες όπως οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και η επιτήρηση της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Πρόβλεψη θα υπάρχει και για το μεταβατικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε θα καταργηθεί η δημοτική αστυνομία -με δεδομένο ότι λόγω κινητοποιήσεων η υπηρεσία υπολειτουργεί- προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια εσόδων για τους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται ειδική ρύθμιση, για τους δήμους που το επιθυμούν, ώστε με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης να μπορεί να ανατίθεται στην ΕΛΑΣ η παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.
Για τους σχολικούς φύλακες, αποφασίστηκε να αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια ασφάλισης για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Ειδικότερα, με νομοτεχνική βελτίωση που εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται δυνατότητα αναγνώρισης κατόπιν εξαγορά, ως συντάξιμου, χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη.
Επίσης στους σχολικούς φύλακες δίνεται η δυνατότητα να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Παράλληλα σε βελτιωτικές κινήσεις προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών και αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων και έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των αιρετών. Συγκεκριμένα απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών και το Οικονομικό Παρατηρητήριο και στο εξής προβλέπεται μόνο η παροχή «οδηγιών» από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Επίσης, αφαιρείται από το πολυνομοσχέδιο η πρόβλεψη για αστικές και πειθαρχικές ευθύνες δημάρχων για προϋπολογισμούς με υπερβάσεις δαπανών.
Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως δεν φαίνεται να πείθει τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει ότι εμμένει στη θέση της για απόσυρση των διατάξεων και καλεί τα μέλη της, σήμερα στις 10.30 το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «οι όποιες μικρές διορθωτικές αλλαγές για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταργούνται βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο η ΚΕΔΕ συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με την Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου