16/7/13

«Νέος Αγορανομικός Κώδικας»


από το Γραφείο Τύπου
«Νέος Αγορανομικός Κώδικας»
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» θα εισηγηθεί από πλευράς της...
Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 στις 10:00 πρωινή.

Νέο πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς

Με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται τέλος στο απαρχαιωμένο αγορανομικό κώδικα. Εισάγονται νέες, σύγχρονες διατάξεις για το σύνολο των συναλλαγών δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στην αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών ικανοποιώντας και τις κοινοτικές θεσμικές δεσμεύσεις της χώρας. Επίσης καταπολεμάται η πολυνομία, και ορίζεται ότι oι αγορανομικές διατάξεις κωδικοποιούνται ανά 5ετία. Επίσης διασφαλίζει την ορθότητα των συναλλαγών τόσο μέσω της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή για την ποιότητα, την ποσότητα και την τιμή των προϊόντων αλλά και την παροχή των προϊόντων βάσει του νομικού καθεστώτος σε Εθνικό και Κοινοτικό επίπεδο.

Πιο αυστηρό και αντικειμενικό σύστημα κυρώσεων

Το νομοσχέδιο δεν θέτει μόνο ένα κανονιστικό πλαίσιο για την αγορά, αλλά θέτει ολοκληρωμένα το πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής του νόμου, τις διοικητικές και ειδικές ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων. Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους εμπορεύονται επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα, δίνεται η δυνατότητα της καταβολής του 50% του επιβληθέντος προστίμου με παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο.

Τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων και προσφορών- καταστήματα τις Κυριακές

Θεσπίζονται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων και εισάγεται το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κανόνες στην αγορά των πετρελαιοειδών

Όσον αφορά στην εμπορία καυσίμων, τίθενται κανόνες στις συμβάσεις που συνάπτουν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων με τα πρατήρια λιανικής και μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση για το κάθε είδος καυσίμου φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και επεκτείνεται η τοποθέτηση συστημάτων εισροών - εκροών.

Λαϊκές Αγορές

Επιπροσθέτως, υπάρχει σειρά διατάξεων για τα θέματα των λαϊκών αγορών που αναφέρονται στη διαχείριση, εποπτεία, καταβολή τελών και την λειτουργία των λαικών αγορών τις Κυριακές.

Ενώσεις Καταναλωτών

Καταργείται η κρατική επιχορήγησή τους και παράλληλα αλλάζει ο τρόπος διάθεσης χρηματικών αποζημιώσεων που επιδικάζονται ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου