6/4/13

Βόμβα Ρεν για τις καταθέσεις “ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ”


Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και μάλιστα από επίσημα χείλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν στη φινλανδική τηλεόραση...

Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και μάλιστα από επίσημα χείλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν στη φινλανδική τηλεόραση αναφορικά με την υιοθέτηση της πρακτικής του κουρέματος τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοκαταθετών και μετόχων για τη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Για δεύτερη φορά ο συγκεκριμένος επίτροπος επανέρχεται στο θέμα, μετά και την περίφημη δημόσια δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία προκάλεσε το κλίμα ανασφάλειας όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων εντός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν επανέλαβε πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι «ιερές» και εσαεί εγγυημένες. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι, σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζών ή επιτακτικής διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος που κινδυνεύει, τότε οι μεγαλομέτοχοι και μεγαλοκαταθέτες θα συμμετέχουν στη διάσωση αυτή. Πρόσθεσε, δε, πως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει μελέτη με σκοπό έναν νόμο (ντιρεκτίβα - οδηγία) βάσει του οποίου θα υιοθετείται η νέα αυτή αντίληψη περί ενός ολοκληρωμένου μοντέλου παντός καιρού για τη διάσωση τραπεζών.

«Η επερχόμενη ντιρεκτίβα προϋποθέτει υλοποίηση της ευθύνης των επενδυτών και των καταθετών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης μιας τράπεζας» δήλωσε ο κ. Ρεν μιλώντας στον φινλανδικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE.

Ωστόσο, ο ίδιος διαφοροποιήθηκε από την αρχική τοποθέτηση του κ. Νταίσελμπλουμ, ο οποίος είχε αποκαλέσει την Κύπρο πιθανό «πρότυπο» για μελλοντικές διασώσεις. «Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει ανασκευάσει την αρχική δήλωσή του, παραδεχόμενος την ιδιαιτερότητα της κυπριακής υπόθεσης.
http://mousikokleidi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου