5/4/13

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ασφυκτικές πιέσεις τρόικας για συμφωνία-πακέτο


Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι πολύ δύσκολα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι πολύ δύσκολα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα, η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη». Με αυτή τη φράση ο Γ. Στουρνάρας, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών έδωσε ένα
πρώτο στίγμα για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που ξεκίνησαν πάλι χθες. Το μήνυμα ήταν σαφές: Δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μαζί, καθώς αναζητείται συμφωνία - πακέτο, το συντομότερο δυνατόν.
Η τρόικα εμφανίζεται να συζητά μεν, αλλά να διατυπώνει ισχυρές ενστάσεις για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή στο θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, αμφισβητώντας το σχέδιο Μανιτάκη, ενώ συζητά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων και εκτιμά στα 3 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 - 2014, χωρίς όμως να υπολογίζει τα έσοδα από το φόρο στα ακίνητα καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το σχέδιο.
«Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ο. Μπαγί, αποφεύγοντας να εισέλθει στην ουσία και επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ κυβέρνηση - τρόικας.
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά» Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και κυρίως η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, το σχέδιο Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 - 2014, η φορολόγηση των ακινήτων και οι ρυθμίσεις οφειλών σε Δημόσιο και ταμεία είναι τα κρίσιμα «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης.
Η τρόικα χθες φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαίτερα «σκληρή» για το σχέδιο Μανιτάκη από την αποδοχή του οποίου εξαρτάται η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχαν καταβληθεί τομ Μάρτιο. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε το δημοσιονομικό κενό που ανοίγει τη διετία 2013 - 2014. Οι πιστωτές υπολογίζουν το κενό αυτό περίπου στα 2,1 - 2,2 δισ. ευρώ για φέτος, χωρίς όμως να υπολογίζουν τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο από το «χαράτσι» στα ακίνητα. Για το 2013 το κενό υπολογίζεται περίπου σε 1 δισ. με κυβερνητικές πηγές πάντως να διευκρινίζουν πως δεν τίθεται θέμα ούτε νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις για την κάλυψη του, ούτε όμως και νέας αύξησης των φόρων.
«Έχει πολύ δουλειά ακόμη, κάθε μέρα θα συναντιώμαστε» έλεγε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί επιφυλακτικότητα και χα­μηλές προσδοκίες ενόψει του Eurogroup στις 12 Απριλίου, κυρίως όσον αφορά στη δόση των 6 δισ. ευρώ η σταδιακή εκταμίευση της οποίας θα «ξεκλειδώσει» μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, είναι πιθανόν να μπορέσει να αποδεσμευθεί σε επίπεδο EuroWorkingGroup εφόσον όμως εγκριθεί το σχέδιο για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.
Εν τω μεταξύ δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν υπάρχουν δυστυχώς και διαφορετικές λύσεις τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επενδύει διαρκώς στην καταστροφή.
Εκτίμησε πως φέτος ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια που θα έχουμε μηδενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ τόνισε πως πρέπει να μειωθεί δραστικά η ανεργία στην αγορά εργασίας, τα ταμειακά ελλείμματα στην αγορά ενέργειας και να αξιοποιηθούν τα 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία που είναι διαθέσιμα έως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου