6/4/13

Τι τρέχει με τον Αντώνη Μανιτάκη;

Αν το πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει καμία αντίρρηση να παραδώσει το υπουργείο στον Γιάννη Στουρνάρα, για να υπογράφει εκείνος ό,τι ζητάει η τρόικα» δήλωναν με επιθετική διάθεση και έντονο σαρκασμό την Παρασκευή οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη. 

Η δήλωση αυτή επέτεινε την τρικυμία στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ και των στελεχών της με το Μαξίμου. Μια ένταση που εκφράστηκε δημόσια από τον άμεσο συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη και εκπρόσωπο της Αγίου Κωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο τελευταίος δεν έκρυψε τη δυσφορία της ΔΗΜΑΡ για τις «διαρροές» από το περιβάλλον του Γιάννη Στουρνάρα με προφανή στόχο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή στη Βουλή και η επίθεση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Ψυχάρη κατά του Αντώνη Μανιτάκη, σε έντονους τόνους, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε και στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, ακόμη και το πρωί του Σαββάτου, δεν έκρυβαν πως «κάτι σοβαρό τρέχει με την υπόθεση Μανιτάκη». Η φράση αυτή παραπέμπει άμεσα σε κρίση στην Κυβέρνηση. Ο Φώτης Κουβέλης το έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει και δεν διαπραγματεύεται τον Αντώνη Μανιτάκη και τον Αντώνη Ρουπακιώτη. Κάθε επίθεση ή υπονόμευσή τους αποτελεί casus belli.

Αργότερα, το μεσημέρι, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε εν είδει πυροσβέστη την είδηση πως «δεν υφίσταται θέμα Μανιτάκη στην Κυβέρνηση». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Η ίδια πηγή θέλει να προβλέπεται συνάντηση Κουβέλη-Μανιτάκη εντός του Σαββατοκύριακου.

Το κουβάρι στις σχέσεις μεταξύ ΔΗΜΑΡ και Μαξίμου συνεχίστηκε, λοιπόν, και μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μαξίμου την Τετάρτη που μας πέρασε. Σε αυτήν τη συνάντηση, ήταν σαφές πως επιχειρήθηκε -και με επιτυχία- να καμφθούν οι αντιστάσεις της Αγίου Κωνσταντίνου ως προς το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Η τελική διαμόρφωση της στάσης της Κυβέρνησης έναντι του ζητήματος είναι τόσο έντονα «διπλωματικού χαρακτήρα», που βοά για την προηγηθείσα λεπτή διαπραγμάτευση Σαμαρά και Κουβέλη. 

Το Μαξίμου αποδέχτηκε τη μετονομασία του ειδικού τέλους σε ενιαίο φόρο, η Αγίου Κωνσταντίνου ωστόσο αποδέχτηκε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μέχρι νεωτέρας προφανώς. Όμως πίσω από τον Φώτη Κουβέλη υπάρχει και ένα κόμμα.

«Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερα πράγματα από τον Σαμαρά την Τετάρτη που μας πέρασε» ομολογούσε γνωστό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στις επαφές με την Κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, στην Αγίου Κωνσταντίνου είχαν μετρήσει τα συν και τα πλην της συμφωνίας των τριών αρχηγών ενόψει της έλευσης της τρόικας. Και στη ζυγαριά, τα συν βρέθηκαν λιγότερα απ' όσα ενδεχομένως ανέμεναν.

Ήταν, λοιπόν, προφανές ότι στο ζήτημα που ανέκυψε με τον Αντώνη Μανιτάκη ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε πολλά περιθώρια για υποχωρήσεις. Μάλλον δεν είχε κανένα περιθώριο υποχώρησης. Μένει, βεβαίως, να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας, που δεν συμφωνούν με τις απόψεις Μανιτάκη για την «κινητικότητα» στο Δημόσιο. Η τρόικα επιμένει στις 7.000 απολύσεις εδώ και τώρα. Όπως επιμένει και σε άλλα ζητήματα. Ο Αντώνης Σαμαράς προς το παρόν φέρεται να υιοθετεί, επίσημα τουλάχιστον, την άποψη Μανιτάκη για «κινητικότητα - απολύσεις- διαθεσιμότητα» ή όπως αλλιώς αποκαλείται αυτό το ζήτημα με τους δημοσίους υπαλλήλους.
 

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναγνωρίζει με την παρότρυνση του συμβούλου του Χρύσανθου Λαζαρίδη τη λεπτή θέση του Φώτη Κουβέλη έναντι της εκλογικής δεξαμενής του και των στελεχών του στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ξέρουν στο Μαξίμου, ενδεχομένως καλύτερα από τον καθένα, τα περιθώρια (τα πολύ στενά άλλωστε) που διαθέτει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συντηρήσει έναν «διακριτό ρόλο» του κόμματός του έναντι όσων χαρακτηρίζουν τη Δημοκρατική Αριστερά ως το «απόλυτο αριστερό άλλοθι» στην παρούσα Κυβέρνηση.


http://mousikokleidi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου