11/6/13

Πεδίο μάχης η Ταξίμ μετά την εισβολή της αστυνομίας - 2 τραυματίες


Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων της τουρικικής αστυνομίας στις 07.30 το πρωί. Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί δύο άτομα...Ο ένας από τους δύο τραυματίες δεν είχε τις αισθήσεις του, καθώς πιθανότατα λιποθύμησε. Η αστυνομία συνέχισε να χρησιμοποιεί δακρυγόνα στους γύρω δρόμους της Ταξί,

Ενας εκ των διαδηλωτών δήλωσε στη Χουριέτ ότι οι αστυνομικοί τον στόχευσαν στο πρόσωπο με τα δακρυγόνα και όταν έστριψε για να ξεφύγει, μία κάψουλα με αέριο τον χτύπησε στο πόδι.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους λιγοστούς διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως μετέδωσε το CNN, η αστυνομία καλούσε από τα μεγάφωνα τους διαδηλωτές να υπακούσουν. «Αν σταματήσετε να πετάτε πέτρες, δεν θα ρίξουμε δακρυγόνα, δεν θέλουμε να σας τραυματίσουμε».

Είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία εισβάλει στην Πλατεία από την 1η Ιουνίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μικρών ομάδων διαδηλωτών συνεχίζονται στους γύρω δρόμους, ενώ στο παρκο Γκεζί επικρατεί ηρεμία παρά τα δακρυγόνα.



Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανώ που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: «Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ».



Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών την Τετάρτη.

Καταγγέλλουν αστυνομικούς «μεταμφιεσμένους» σε διαδηλωτές
Διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον τους, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει ανεπιβεβαίωτο.



Μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να στήσει μία ζώνη προστασίας από τις συγκρούσεις της αστυνομίας και των εμπλεκομένων στις ταραχές, προκειμένου να προστατευτούν από τη βία.

Αγνωστος διαδηλωτής πέταξε βόμβα μολότοφ στη ζώνη, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών ισχυρίστηκε ότι η βόμβα εκτοξεύτηκε από «καμουφλαρισμένο» αστυνομικό.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί για αστυνομικούς που μεταμφιέζονται σε διαδηλωτές έρχονται στην επιφάνεια όλο το πρωί, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καταστήσει παράνομες τις διαδηλώσεις.



Νύχτα ταραχών στην Αγκυρα
Η Άγκυρα έζησε μία ακόμη νύχτα επεισοδίων, όταν η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, χθες ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Αγκυρας από την 30ή Μαΐου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.

Ραντεβού με τους διαδηλωτές έκλεισε ο Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων.

Ο Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα με τον Αρίντς, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Ερντογάν την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία, δίχως όμως να διευκρινίσει από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου