10/6/13

Τι συζήτησαν Στουρνάρας - τρόικα


Συζήτηση για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% έγινε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι από την ελληνική πλευρά ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου και πως από τους ελεγκτές ζητήθηκαν και παρασχέθηκαν εξειδικευμένα στοιχεία για τα ξενοδοχεία, προκειμένου να αποτιμήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα εξάμηνο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να συζητήσουν, λόγω στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, μια οριστική μείωση του φόρου.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί για ένα εξάμηνο, αναμένεται απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως αναφέρουν, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε ακόμη ότι στη συνάντηση άνοιξε η ατζέντα όλων των θεμάτων, «προκειμένου να δούμε πού είμαστε στα δημοσιονομικά θέματα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το milestone του Ιουνίου».

Ανέφερε ακόμη ότι δεν έκλεισε κανένα απολύτως θέμα, αλλά ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν όλα σύντομα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει κι άλλη συνάντηση εντός της εβδομάδας πιθανόν την Τετάρτη το απόγευμα.

Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν και πριν από το Eurogroup της 20ης Ιουνίου, ενώ προσδοκά να έχει υπάρξει νωρίτερα η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ.

Όπως είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η σημερινή ήταν η πρώτη διερευνητική συζήτηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων και δόθηκαν στους επικεφαλής της τρόικας τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το ζήτημα του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού το διάστημα 2014 - 2016 δεν ετέθη στο τραπέζι και κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο το φθινόπωρο. Ερωτηθείς σχετικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Αξιολογούν την πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού. Κοιτάνε να δουν πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι».

Δήλωσε επίσης πως στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη ΔΕΠΑ και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα υπερψηφιστεί απόψε στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου