23/7/13

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κούπα

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες το πρωί οι έρευνες σε όλη την Ήπειρο για τον εντοπισμό του δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, Ιλίρ Κούπα, ο οποίος τράπηκε σε φυγή, όταν αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τον αρχηγό της συμμορίας, Μαριάν Κόλα.

Ο Κούπα, πρωτοπαλίκαρο του Κόλα, πιθανότατα έχει τραυματιστεί μετά την ένοπλη συμπλοκή με τους αστυνομικούς και έχει βρει προσωρινά καταφύγιο σε δύσβατο σημείο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι οπλισμένος.


Παράλληλα, έχουν στηθεί μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς εκτιμάται πως ο δραπέτης, παρά το γεγονός πως είναι τραυματίας, θα επιχειρήσει να διαφύγει στην πατρίδα του. Ο πιο κοντινός από αυτούς είναι μέσα από τα χωριά Λίστα και Λιά Φιλιατών.


Βρήκαν το αλεξίσφαιρο του Κούπα

Οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα σακίδιο με τρόφιμα στο ρέμα του Ζαλογγοπόταμου, σε απόσταση 600 μέτρων από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Κόλα.

Όπως εκτιμά η αστυνομία τα ευρήματα ανήκουν στον καταζητούμενο αλβανό δραπέτη Ιλίρ Κούπα, ο οποίος κατόρθωσε να διαφύγει τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά την ένοπλη συμπλοκή.



Φωτό-ντοκουμέντο από epiruspost.gr- η σορός του Μαριάν Κόλα

Φωτό-ντοκουμέντο από crimesonair- το πτώμα του Κόλα
«Έχουν αποκλειστεί πάνω από 20.000 στρέμματα. Δεν μπορεί να ξεφύγει. Εδώ δεν κατάφεραν να φύγουν από την Ορεινή Ναυπακτία, που είχε πυκνή βλάστηση... Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να συλληφθεί. Το κακό είναι ότι πυροβολούν με το παραμικρό. Δεν περνάει από το μυαλό τους να παραδοθούν», εξηγεί αξιωματικός της αστυνομίας.

Στο μικροσκόπιο το κινητό του Κόλα

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας εξετάζεται ήδη το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στο σακίδιο του Κόλα. Ο αρχηγός των δραπετών έβγαζε την μπαταρία και την κάρτα sim για να μην εντοπίζεται. 

Στο νοσοκομείο ο τραυματίας αστυνομικός

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων παραμένει για νοσηλεία ο 26χρονος αστυνομικός της ΕΚΑΜ που κατάγεται από τη Λάρισα και τραυματίστηκε στο πόδι όταν άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών ο Μαριάν Κόλα.

Την Κυριακή υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και οι γιατροί θεωρούσαν το τραύμα σοβαρό, αλλά αντιμετωπίσιμο, ενώ εξαρχής είχαν πει πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την κατάσταση της υγείας του.

Στο χώρο της συμπλοκής, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με διπλό γεμιστήρα,
• ένα πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες,
• μία αυτοσχέδια χειροβομβίδα.

Τι έδειξε η νεκροψία για τον Κόλα

Ολοκληρώθηκε η νεκροψία που πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιατροδικαστής, Θόδωρος Βουγιουκλάκης στο πτώμα του Μαριάν Κόλα.

Ο Κόλα φέρει μια σφαίρα από πυροβόλο όπλο των ΕΚΑΜ στην πλάτη, η οποία έχει διαπεράσει τον θώρακα με ανοδική πορεία.

Η έκθεση αναφέρει ότι η σφαίρα δίπλα από τη σπονδυλική στήλη, ανέβηκε προς τα πάνω πέρασε το διάφραγμα, του έκανε μερικές κακώσεις στο αριστερό νεφρό και στη σπλήνα και τρύπησε τη καρδιά.



Φωτογραφίες από το σημείο της συμπλοκής:


Το πτώμα του Μαριάν Κόλα


Το σημείο όπου στήθηκε η ενέδρα

Το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κόλα και δίπλα το ρολόι του


Με αυτό το καλάσνικοφ πυροβόλησε τους αστυνομικούς


Άνδρες της αστυνομίας στον τόπο της συμπλοκής

To xρονικό της αιματηρής συμπλοκής
O διαβόητος Κόλα
O διαβόητος Κόλα
«Ήταν 04.30 τα ξημερώματα. Είχε σκοτάδι και το οπτικό πεδίο ήταν περιορισμένο λόγω της ομίχλης. Όταν οι δραπέτες περάσανε από το σημείο (γέφυρα Βροσύνας) και βγήκαν οι άντρες των ΕΚΑΜ από την ενέδρα, τους χώριζε μια απόσταση 15-20 μέτρων. Με το που αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών σήκωσαν κατευθείαν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών (πάνω από 180 σφαίρες) ο Μαριάν Κόλα έπεσε νεκρός».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί στέλεχος των ΕΚΑΜ μιλώντας στο zougla.gr για τη συμπλοκή που έλαβε χώρα στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, ο διαβόητος καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών
Ο συνεργός του Ιλίρ Κούπα
Ο συνεργός του Ιλίρ Κούπα
 Τρικάλων Μαριάν Κόλα έπεσε νεκρός λίγο έξω από το χωριό Βροσύνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο. Ωστόσο ο συνεργός του Ιλίρ Κούπα κατόρθωσε να ξεφύγει.

Κατά τις αστυνομικές πηγές, στο σακίδιο του Κόλα βρέθηκε ένα καλάσνικοφ, μία χειροβομβίδα, γεμιστήρες, φαγητά και ένα όπλο Glock το οποίο είχε κλαπεί από το Δίστομο.

«Πρόκειται για ενέδρες που δουλεύονται όσο καιρό επιχειρούμε στην περιοχή. Τα πιο επικίνδυνα σημεία τα αναλαμβάνουν οι άντρες των ΕΚΑΜ. Ένα από αυτά ήταν και το σημείο που έγινε η συμπλοκή. Πρόκειται για κομβικό σημείο, το οποίο ενώνει Γιάννενα και Θεσπρωτία, κι εκεί κοντά υπάρχει ένας παραπόταμος με μια γέφυρα που οδηγεί στον ποταμό Καλαμά. Θεωρούνταν πολύ κρίσιμη περιοχή όσον αφορά τους δραπέτες. Τελικά όχι άδικα» δηλώνει στην ηλεκτρονική εφημερίδα ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 


(Χάρτης της περιοχής)


Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε ένας 25χρονος ΕΚΑΜίτης από τη Λάρισα, ο οποίος χειρουργήθηκε και θα παραμείνει νοσηλευόμενος στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου των Ιωαννίνων. 

Ρεπορτάζ της αλβανικής τηλεόρασης για τον Κόλα:
 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να διαπιστώσετε τι συμβαίνει στο μπλόκο της Πετροβίτσας:

 

 


Πηγή φωτό-video: 892fm.blogspot.gr/epiruspost/firmani/epirusgate/paramythia-online.gr/firmani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου