23/7/13

Το ιταλικό Δημόσιο εξοφλεί τους ιδιώτες

Συνολικά 15,7 δισ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν σήμερα από τα κρατικά ταμεία στην Ιταλία για την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).


Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει νέα εκταμίευση κεφαλαίων, τα οποία θα διατεθούν για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού Τομέα. Τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει γνωστό ότι 40 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2013 και το 2014. Διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις καθώς και η ένωση βιομηχάνων «Confindustria» είχαν ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, προκειμένου να «ζεσταθεί» η αγορά.

Παρά τις αντίθετες «φωνές» που κάνουν λόγο ότι η εκταμίευση κεφαλαίων θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, η κυβερνητική γραμμή υποστηρίζει ότι η πληρωμή των ιδιωτών αποτελεί απτή προσπάθεια της κυβέρνησης να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Περίπου 120 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα, με αρκετούς να αποδίδουν το «κανόνι» που βαράει μια στις τρεις επιχειρήσεις σε αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου