10/3/13

Αστεροειδής πέρασε σύρριζα από τη Γη

Ένας αστεροειδής μεγέθους σχεδόν όσο ένα οικοδομικό τετράγωνο πέρασε το Σάββατο σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη. Ήταν το τελευταίο από μια σειρά ουράνιων αντικειμένων που έχουν πλησιάσει τελευταία τον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου του αστεροειδούς ο οποίος διασπάστηκε πάνω από τη Ρωσία προκαλώντας τον τραυματισμό 1.500 ανθρώπων.

Ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από έξι μέρες είχε μήκος 140 μέτρων και πέρασε σε απόσταση 950.000 χιλιομέτρων από τη Γη στις 20.30 ώρα Γκρίνουιτς. Η απόσταση αυτή είναι περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης, πλην όμως αρκετά μικρή για τα δεδομένα του σύμπαντος.

«Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για κάτι που ούτε καν γνωρίζαμε» δήλωσε ο πρόεδρος της αστρονομικής ομάδας Slooh Space Camera κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκπομπής που μετέδιδε ζωντανές εικόνες του αστεροειδούς μέσω τηλεσκοπίου στα Κανάρια Νησιά.

Κινούμενος με ταχύτητα περίπου 41.843 χιλιόμετρα την ώρα, ο αστεροειδής θα μπορούσε να εξαλείψει μια ολόκληρη πόλη εφόσον προσέκρουε στη Γη, δήλωσε μέλος της ομάδας Slooh και πρόσθεσε: «Ένας από τους λόγους που πλέον παρατηρούμε όλο και περισσότερα τέτοια αντικείμενα είναι επειδή πολλοί περισσότεροι άνθρωποι τα κοιτάζουν»
zoygla,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου