9/3/13

Βενεζουέλα: Προσωρινός πρόεδρος ορκίστηκε ο Ν.Μαδούρο


Προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας ορκίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες μετά την κηδεία του Ούγκο Τσάβες. 
Τον Νικολάς Μαδούρο, πρώην οδηγό λεωφορείου και επί χρόνια υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, έχρισε διάδοχό του ο ίδιος ο Τσάβες τον περασμένο Δεκέμβριο πριν μεταβεί στην Κούβα για μια ακόμη χειρουργική επέμβαση.

Ο Μαδούρο όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, ως τον νέο αντιπρόεδρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε δηλώσεις του ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι ζήτησε από τις εκλογικές αρχές της χώρας τη διενέργεια εκλογών άμεσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Η εφημερίδα Ελ Νασιονάλ, αναφέρει ότι πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται οι 14, 21 και 28 Απριλίου.

Ο Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από τον επίσημο διορισμό του προσωρινού προέδρου, αλλά η Εθνική Συνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, ίσως υποστηρίξει ότι υλικοτεχνικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι ο Μαδούρο δεν θα μπορούσε να γίνει προσωρινός πρόεδρος, από τη στιγμή που παράλληλα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ντιοσντάντο Καμπέλο, θα έπρεπε να οριστεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Αλλά ο Καμπέλο δήλωσε την Πέμπτη, ότι το Σύνταγμα είναι «πολύ σαφές στο τι πρέπει να γίνει και δεν είναι άλλο από την ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο».

Η κυβέρνηση στηρίζει την απόφασή της σχετικά με την επίσημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τσάβες θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν ο πρόεδρος ήταν πολύ άρρωστος για να ορκιστεί μετά τη νίκη των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου