3/3/13

Μπακλαβάς με φυστίκια αιγίνης

sintagespareas.gr

Τι χρειαζόμαστε:

  • 40 φύλλα κρούστας
  • 500 γρ. βούτυρο φρέσκο εγώ βάζω αυτό που είναι στο βάζο
  • 300 γρ. φυστίκι Αιγίνης
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 80 γρ. γλυκόζη

Πως το κάνουμε:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο αλλά δεν το καίμε.
  2. Αλέθουμε το φυστίκι στο μπλέντερ σε σκόνη (εάν είναι χονδροκομμένο θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά).
  3. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ45 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί στις διαστάσεις που διαθέτουμε αλλά να είναι σχετικά μεγάλο) και απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  4. Απλώνουμε το φυστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 20 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  5. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε.
  6. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο νερό ώστε να μην ''σηκωθούν'' τα φύλλα στο ψήσιμο και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 130-140οC για 1½-2 ώρες, περίπου.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.
  8. Για το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φυστίκι Αιγίνης με ψιλοκομμένο καρύδι ανακατεμένο με 1 κουτ. του γλυκού κανέλα.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε ένα-ένα τα φύλλα με ελάχιστο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι αντί να το βάλουμε όλο στη μέση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου