28/3/13

Συνέντευξη Φρανσουά Ολάντ στο France2

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σήμερα Πέμπτη (21.15 ώρα Ελλάδος) πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη στο France2, το δεύτερο κανάλι της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης, με απώτερο στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η κίνηση αυτή του Γάλλου προέδρου αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, καθώς μέσα σε 45 λεπτά ο Ολάντ καλείται να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των Γάλλων, καθώς η δημοτικότητά του έχει υποστεί «ιστορική» πτώση.

Το ανησυχητικό για τον πρόεδρο της Γαλλίας είναι ότι φαίνεται να «χάνει έδαφος» και στους εκλογείς που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς μόλις το 22% των Γάλλων τον θεωρεί «καλό» πρόεδρο. Ο Φρανσουά Ολάντ, δέκα μήνες μετά την εκλογή του, περνάει στην ιστορία ως ο λιγότερο λαοφιλής πρόεδρος, σε σύγκριση με τους προκατόχους του. 

Η ανασφάλεια του γαλλικού λαού για το αύριο και η ανεργία αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ολάντ, ο οποίος είδε, πρόσκαιρα μόνο, τα ποσοστά δημοτικότητας του να ανεβαίνουν, μετά την απόφαση του για ην στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, πριν βυθιστούν και πάλι.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια -από το 1984- η αγοραστική δύναμη των Γάλλων μειώθηκε κατά 0,4% το 2012 (κατά τα στοιχεία του INSEE), γεγονός που επιβεβαιώνει το συναίσθημα της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης που βιώνεται όλο και πιο έντονα στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στην Γαλλία περιμένουν με ενδιαφέρον τα όσα θα πει ο πρόεδρος της χώρας. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει τα πλάνα του Ολάντ και το που επιθυμεί να δει την Γαλλία. Να εξηγήσει πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει. Να πει την αλήθεια στους Γάλλους για την Ευρώπη και μέχρι πού μπορεί να υψώσει τη φωνή της η Γαλλία.

Πάντως, μια γενική αίσθηση στην χώρα είναι πως ο Ολάντ δεν θα πει κάτι το καινούριο. Αν απλώς περιορισθεί σε μια απλή σύνοψη του έως τα τώρα έργου του, θα είναι «σαν να σπαθίζει το νερό» με κίνδυνο να υπάρξει και νέα πτώση της δημοτικότητάς του.

http://mousikokleidi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου