17/4/13

Εντόπισαν τον δολοφόνο του Οζάλ


Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση θανάτου του τέως Τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ, με το δικαστήριο της Άγκυρας να αποδέχεται το κατηγορητήριο της εισαγγελίας.

Ως εκ τούτου, ένας απόστρατος ταξίαρχος κατηγορείται και επίσημα πλέον για τη δολοφονία του Οζάλ.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο θα καθίσει ο ταξίαρχος Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση του Εργκενεκόν, κατηγορείται δηλαδή για συνομωσία στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση του τουρκικού παρακράτους. 

Κατηγορούμενος ερήμην είναι επίσης και ένας αντισυνταγματάρχης, Σαβάς Κορκμάζ λεπτομέρειες για τον οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές.

Το κατηγορητήριο


Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν». Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, την οποία εισηγείται η εισαγγελία.

Τα ευρήματα μετά την εκταφή


Για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης κρίθηκε αναγκαία η εκταφή της σορού του τέως Τούρκου πρωθυπουργού. Tα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποκαλύπτουν την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών δηλητηριωδών ουσιών, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Μεταξύ των ουσιών που εντοπίστηκαν είναι το DDT, το οποίο έχει απαγορευθεί στη χώρα από το 1980. Πρόκειται για ισχυρό εντομοκτόνο, το οποίο όμως αν απορροφηθεί από τον οργανισμό, προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Εντοπίστηκαν επίσης αμερίκιο και πολώνιο. Για το τελευταίο έχει ακουστεί ότι βρέθηκε και στη σορό του Γιασέρ Αραφάτ. 

Ο Τουργκούτ Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Άγκυρας και σε ηλικία 65 ετών, ενώ κατείχε το αξίωμα του εν ενεργεία προέδρου. 

Η απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία έρχεται την παραμονή της 20ης επετείου από το θάνατο του Τουργκούτ Οζάλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου