20/4/13

Τα παιδιά των Μουτζαχεντίν


«Ντροπιάσατε την εθνότητα των Τσετσένων». Με αυτά τα λόγια ο θείος των δύο αδελφών Τσαρνάγιεφ έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή του στα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, λίγες ώρες προτού λήξει το δραματικό κυνηγητό του 19χρονου Τζοκάρ από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Ταμερλάνος, είχε ήδη πέσει νεκρός από σφαίρες αλλά και από τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί.

Μόλις 26 χρονών, ο Ταμερλάνος είχε το 2011 μια πρώτη «επαφή» με το FBI. Ύστερα από αίτημα κάποιας ξένης κυβέρνησης, άνδρες του FBI είχαν υποβάλει τον νεαρό Τσετσένο σε ανάκριση. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αμερικανικές πηγές, το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί «προφανώς από τη Ρωσία». Η πρώτη ανάκριση δεν απέδωσε και τίποτε σπουδαίο, και το FBI άφησε ήσυχο τον φιλόδοξο νεαρό πυγμάχο.

Δύο χρόνια μετά, τα δύο αδέλφια από την Τσετσενία -τμήμα της οικογένειας των οποίων κατοικεί στο Νταγκεστάν, ενώ ένα άλλο τμήμα της μετοίκησε στην Κιργισία και μετά στο Καζαχστάν πριν τα δύο παιδιά εγκατασταθούν στις ΗΠΑ- έσπειραν τον τρόμο στη Βοστώνη. Τι ήξεραν οι Ρώσοι που δεν το αντελήφθησαν οι Αμερικανοί; Μυστήριο.

Ο μεγαλύτερος αδερφός, που φέρει το όνομα του Μογγόλου αυτοκράτορα, είχε σαφώς επηρεαστεί από την ιστορία του τόπου του αλλά και από τη μουσουλμανική του ρίζα. Βαθιά αντιρώσος, λοιπόν, ο νεαρός «πρόδωσε» μέσω του Διαδικτύου τη σταδιακή του ταύτιση με τον ισλαμισμό. Όχι τίποτε σπουδαίο ή ιδιαίτερο. Εκείνοι, όμως, που ιχνηλατούν επαγγελματικά τις διεθνείς διασυνδέσεις μεταξύ των ισλαμιστικών πυρήνων θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί εγκαίρως πως ο νεαρός πυγμάχος με τα έντονα αντιρωσικά αισθήματα ήταν ενδεχομένως ένας κρίκος εν υπνώσει στα χέρια καθοδηγητών κάποιων μουσουλμανικών πυρήνων. Χωρίς να είναι προκλητικός, ακολουθούσε με σεβασμό το μουσουλμανικό τυπικό ακόμη και στα γυμναστήρια (δεν έδειχνε ποτέ γυμνό τον θώρακά του), δεν έπινε, δεν κάπνιζε και προσευχόταν καθημερινά. Παντρεύτηκε όμως Αμερικανίδα και απέκτησε μια κόρη. Όπως έχει δηλώσει η οικογένεια της συζύγου του: «Δεν τον γνωρίσαμε ποτέ καλά. Δεν τον καταλάβαμε». Αφοπλιστικά αφελές, θα πει κανείς. Απόλυτα ασφαλές για τον Ταμερλάνο, θα προσθέσει ο ειδικός σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Ταμερλάνος προφανώς δεν άργησε να μιλήσει στον μικρό του αδελφό. Κάποιος τους εκπαίδευσε, ωστόσο, διότι όσο και το Διαδίκτυο να προσφέρει άπειρες δυνατότητες παροχής πληροφοριών, δεν είναι εύκολο ούτε να μάθει κανείς να κατασκευάζει φονικές βόμβες ούτε να χειρίζεται με άνεση τα όπλα, και κυρίως δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι κανείς μπορεί να μάθει χωρίς εκπαίδευση την πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών μέσω της κινητής τηλεφωνίας. Τα γυμναστήρια ήταν πάντα φυτώρια και τόποι στρατολόγησης. Από τη Βόρεια Ιρλανδία και το Μπέλφαστ έως τα σκοτεινά εκπαιδευτήρια πυγμαχίας στα αμερικανικά γκέτο.

Τα δύο αδέλφια κινήθηκαν επαγγελματικά στην εκτέλεση των οδηγιών που είχαν λάβει, αν οι αποχρώσες ενδείξεις που διαθέτει το FBI καταλήξουν σε βεβαιότητες. Κινήθηκαν μόνοι τους ή διέθεταν κάλυψη; Πόσα άτομα συμμετείχαν στο μακελειό της Βοστώνης; Πόσες φορές άλλαξε «αχθοφόρο» η περίφημη «χύτρα ταχύτητος»;

Ωστόσο, οι δύο πρωταγωνιστές προδόθηκαν, εκ των υστέρων βέβαια, από το αποτελεσματικό δίκτυο παρακολούθησης που διαθέτουν τα αμερικανικά δίκτυα ασφαλείας σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά δίκτυα αυτοπροστασίας. Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, τα δίκτυα αυτά καταλήγουν σε δεξαμενές συλλογής πληροφοριών μέσω εικόνων. Η ανάλυση των δεδομένων γίνεται σταδιακά. Τα επίμαχα video καταχωρούνται σε ειδικό λογισμικό . Στη συνέχεια αναλαμβάνουν τα έμπειρα μάτια των αναλυτών. Αρχίζει η αντιπαραβολή εικόνων σε συνδυασμό με τις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτή η λεπτομερής ανάγνωση των εικόνων οδήγησε μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα στον εντοπισμό του Τζοκάρ και του Ταμερλάνου. Από εκεί και πέρα, η σύλληψή τους ή -και γιατί όχι;- η εκτέλεσή τους ήταν ζήτημα χρόνου. Οι δύο νεαροί νόμιζαν πως διέθεταν την άνεση να κινηθούν εντός των πανεπιστημιακών χώρων, των οποίων βρίθει η Βοστώνη. Είχαν δίκιο, αλλά υπό ομαλές συνθήκες ανωνυμίας. Τους πρόλαβε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους. Ο αστυνομικός που η ατυχία τον έφερε στον δρόμο τους στην πανεπιστημιούπολη του ΜΙΤ τούς αναγνώρισε και κάλεσε την αστυνομία. Τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Από εκείνη τη στιγμή, το οδοιπορικό των δύο αδερφών ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αποφασιστικότητά τους, ισλαμιστικού τύπου, ήταν δεδομένη. Πέραν του οπλισμού, ήταν ζωσμένοι και με εκρηκτικά. Γνώριζαν ωστόσο να ελέγχουν τη δύναμη πυρός που διέθεταν. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μπαράζ εκρήξεων ολόγυρά τους για να αποφύγουν τους διώκτες τους. Άφησαν πίσω τους έναν αστυνομικό βαριά τραυματισμένο. Όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, επέρχεται αργά ή γρήγορα το μοιραίο. Ο μεγάλος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών, πιθανότατα δε μία από τις σφαίρες να ανατίναξε τα εκρηκτικά που είχε επάνω του. Εκείνη τη στιγμή τραυματίστηκε και ο μικρότερος, πιθανότατα επιπόλαια, αυτό όμως στάθηκε αρκετό για να τον εξασθενίσει όσο περνούσε η ώρα και αιμορραγούσε.

Ο φυγάς δεν είχε υπολογίσει, ίσως, το πόσο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί η συμμετοχή του κόσμου στο «κυνήγι». Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε μαζικά και άμεσα στα αιτήματα των αρχών. Πειθαρχημένα και αποτελεσματικά. Επί της ουσίας, η τοπική κοινωνία συμμετείχε σε διάφορα επίπεδα στο «κυνήγι του φυγά». Κάποιος παρατηρητικός Αμερικανός είδε ίχνη αίματος στην κουκούλα η οποία σκέπαζε την ψαρόβαρκα που είχε παρκαρισμένη στην αυλή του. Οι θερμικές κάμερες έκαναν στη συνέχεια τη δουλειά τους. Ο νεαρός Τσετσένος βρέθηκε σε κατάσταση ημιλιποθυμίας. Νοσηλεύεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστώνης. Θεωρητικά, θα πρέπει να του παρέχεται η καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Τα δίκτυα με τα οποία ενδεχομένως ήταν σε επαφή θα τον θέλουν νεκρό, διότι αλλιώς έχει πολλά πράγματα να πει κατά την ανάκρισή του. Ο νόμος Μπους καλύπτει πλήρως το FBI. Όπως ήδη ανακοινώθηκε επισήμως, οι Αρχές δεν πρόκειται να διαβάσουν στον νεαρό Τζοκάρ τα δικαιώματά του. Το τυπικό του αμερικανικού Συντάγματος δεν ισχύει στην περίπτωση αδικήματος που απείλησε ή απειλεί τις ζωές Αμερικανών πολιτών και την ασφάλεια της χώρας. Η νομοθεσία αυτή ισχύει μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι ο προθάλαμος του Γκουαντάναμο, δηλαδή.

Λογικά, οι αρχές ασφαλείας θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο νεαρός Τσετσένος είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Εκτός εάν κυβερνητικά κυκλώματα στην Ουάσιγκτον θα επιθυμούσαν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση κάποιας σχέσης μεταξύ των αδελφών Τσαρνάγιεφ και των ισλαμιστικών πυρήνων των Τσετσένων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και πολεμούν αυτήν την περίοδο στο Αφγανιστάν, στη Συρία, ή δραστηριοποιούνται στους μεντρεσέδες των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Η Ουάσιγκτον είχε «καθαρίσει» με την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Λευκός Οίκος έχει εισπράξει τα εύσημα από την αμερικανική κοινωνία. Ο σημερινός πρόεδρος κεφαλαιοποίησε την επιτυχία του.
Η επάνοδος του «τρόμου» σε αμερικανικό έδαφος, στην αρχή της νέας θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, ανοίγει εφιαλτικές προοπτικές. Αλήθεια, πώς θα αντιδράσει η αμερικανική κυβέρνηση αν, σε επίπεδο σεναρίου πάντα, καταδειχθεί ότι ο νεαρός Ταμερλάνος είχε ενδεχομένως καθοδηγητή από την Υεμένη και αυτός ο καθοδηγητής ανήκει σε πολύ συγκεκριμένο πυρήνα ισλαμιστικής οργάνωσης που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, το οποίο διατηρεί σχέσεις με Τσετσένους αντάρτες, εγκατεστημένους σε σουνίτικες κοινότητες από την Τουρκία έως το Τατζικιστάν; Κανείς στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν αγνοεί -κυρίως, δεν ξεχνά- ότι οι ακροβασίες του Τζορτζ Μπους κατέληξαν σε πολιτική καταστροφή. Ούτε ότι οι πολεμικές περιπέτειες σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι απαγορευτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου