22/4/13

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ Μανωλάδα: Προφυλακιστέοι ο παραγωγός και οι τρεις επιστάτες



Μανωλάδα: Προφυλακιστέοι ο παραγωγός και οι τρεις επιστάτες
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας, για την υπόθεση των πυροβολισμών στη Μανωλάδα Ηλείας.
Eναντίον των τριών συλληφθέντων η εισαγγελέας Αμαλιάδος έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, για εμπορία ανθρώπων κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

Aπό την πλευρά των κατηγορουμένων, ο δικηγόρος του 39χρονου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης τους αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και πρόσθεσε ότι οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά.
Ο δικηγόρος του 21χρονου και του 27χρονου, ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να γίνει ζημιά.
Ακόμη υποστήριξε ότι δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών. Για τις συνθήκες της σύλληψης των δύο εκ των τριών σημείωσε ότι, ο ίδιος είχε ενημερώσει την Αστυνομία, πως επρόκειτο να παραδοθούν, αλλά ακολούθησε η σύλληψη μέσα στο γραφείο του.
Εν τω μεταξύ, εντολή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος παράλληλα, με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων».
Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Επίσης, η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.
Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο (στο πνεύμα των σχετικών εγκυκλίων των προκατόχων του Γ. Σανιδά και του αείμνηστου Ευαγ. Κρουσταλάκη) προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.
Επίσης, ο κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου