25/4/13

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Ακόμη «τρώγονται» στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εστίαση



Ακόμη «τρώγονται» στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εστίαση
Μπορεί στην κυβέρνηση να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης σχετικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, ωστόσο, είναι εμφανής η δυσλειτουργία στον τρικομματικό συνασπισμό ενώ είναι φανερή και η «κόντρα» που υπάρχει μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών το ξεκαθάρισε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό: «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα έκλεισε και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση». Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη και επιμένει να ζητά τη μείωση του φόρου.
Οπως είπε ο κ.Στουρνάρας, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να μπει μια τέτοια διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο, θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε τον Ιούνιο να συζητηθεί με την τρόικα και να συμφωνηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πρόσθεσε ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντως το Σαββατοκύριακο.
To ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επιμένει ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.
Κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος παρουσιάστηκαν στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το κόμμα σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων, έχοντας παρακολουθήσει το θέμα του ΦΠΑ και τη συνολική απόδοση του φόρου το 2011, το 2012 και το α' τρίμηνο του 2013, σε συνδυασμό με τον τρόπο που αντιδρά η αγορά.
Οπως υποστηρίζουν στελέχη της Ιπποκράτους, τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% (χωρίς την αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που αρχίζει.
Κατά τις ίδιες πηγές, σε τεχνικό επίπεδο, τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 και 2014 καθιστούν εύκολη την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το ποσό που πρέπει να αναπληρωθεί είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ, που μπορεί πλέον να προέλθουν και μέσα από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω μείωσης του ΦΠΑ.
Μάλιστα τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος σκόπευε να θέσει αυτά τα στοιχεία στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν την κατάθεση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου.
Εφόσον, όμως, λόγω και της απουσίας κ. Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα και έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, να το θέσει χθες προκειμένου να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα τώρα, με βάση τα τελικά δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί».
Καταλήγοντας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άφησαν και αιχμές κατά του κ.Στουρνάρα, αναφέροντας ότι «αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η Κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου