21/6/13

Ξένος Τύπος: Αστάθεια στην Ελλάδα, ανησυχία για την αποχώρηση ΔΗΜΑΡ

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης βρέθηκε η χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, με τα ξένα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αποτυχία σύγκλισης των τριών, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για πολιτική αναταραχή και αστάθεια.

Για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ υπάρχει «έντονη νευρικότητα» και «η κυβέρνηση παραπαίει».
Σε δημοσίευμα του, το Bloomberg σημειώνει ότι «η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση αφήνει το Σαμαρά εξαρτημένο από τις 28 έδρες του ΠΑΣΟΚ με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο κοινοβούλιο».
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ότι «έχει την ευρεία στήριξη που απαιτείται για να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης».
Η κατάρρευση στις συνομιλίες την Πέμπτη «ρίχνει τη χώρα σε νέα αναταραχή»,υπογραμμίζει το Reuters, βλέποντας τη συγκυβέρνηση «σε σύγχυση» την ώρα που η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να καθορίσει την στάση της,
Το πρακτορείο αναφέρεται και στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια ρήγματα μέσα στο κόμμα», με βουλευτές να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις.
Η Wall Street Journal βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να υφίσταται «διπλό χτύπημα». Όπως αναφέρει, αφ’ ενός, η υπόθεση της ΕΡΤ απειλεί τη συνοχή της και αφ’ ετέρου ανακύπτουν αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απειλή της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει αντιπροσωπευτική της «βαθύτερης μέχρι τώρα κρίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό».
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα στο χείλος της κατάρρευσης» σημειώνει από την πλευρά της η Deutsche Welle, η οποία στέκεται τόσο στην αναφορά του Φώτη Κουβέλη πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος όσο και σε εκείνη του Ευ\άγγελου Βενιζέλου πως η κατάσταση είναι δραματική.
Παράλληλα, η DW tονίζει δε τις «επισημάνσεις» των δανειστών για την πορεία του προγράμματος, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Eurogroup κάλεσε σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, μιλώντας για «δύσκολη» κατάσταση.
Η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα «προκαλεί ανησυχία στους ευρωπαϊκούς εταίρους», γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Ν-tv, βλέποντας κίνδυνο και για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός «παραμένει σε τεντωμένο σχοινί», δείχνοντας επίσης στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ την Παρασκευή, υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου