20/6/13

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ερχεται για τον ΟΛΠ ο κάπτεν Γουέι της Cosco

Ερχεται για τον ΟΛΠ ο κάπτεν Γουέι της Cosco

Ερχεται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα ο ισχυρός άνδρας της Cosco, κάπτεν Γουέι, βάζοντας στο επίκεντρο των εξελίξεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Η έλευση του προέδρου της κινεζικής εταιρείας κάπτεν Γουέι γίνεται με αφορμή τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του προβλήτα ΙΙΙ στο νέο Ικόνιο, ωστόσο η παρουσία του στην Ελλάδα είναι προφανές ότι θα ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Οι Κινέζοι επιθυμούν να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο του Πειραιά και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο μοντέλο της ολικής παραχώρησης με πώληση μετοχών. Αλλωστε, στην κινεζική εταιρεία θεωρούν ότι η παραχώρηση με την πώληση μετοχών αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στον Πειραιά και γι' αυτό επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν τον μετοχικό έλεγχο.
Πλοίο από Σανγκάη
Προ εβδομάδων πάντως, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά φορτηγό πλοίο από τη Σανγκάη μεταφέροντας πέντε νέες γερανογέφυρες, προκειμένου η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ, να θέσει σε πλήρη λειτουργία τον προβλήτα ΙΙΙ, ταχύτερα μάλιστα απ' ό,τι προβλέπεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Με την εγκατάστασή τους στο λιμάνι η κινεζική εταιρεία θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία έως και 360 μέτρα και να ξεφορτώνουν περί τα 4.000 κοντέινερ μέσα σε 24 ώρες. Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τη λειτουργία των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ οι Κινέζοι θα μπορούν να διαχειριστούν περίπου 4,3 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια έως το τέλος του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου