28/4/13

ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Μοναχικός λύκος» της λιτότητας η Γερμανία




«Ηρθε η ώρα για χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη κάτι που φαίνεται πως το βλέπουν πλέον όλοι, εκτός από τους Γερμανούς»
«Ηρθε η ώρα για χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη κάτι που φαίνεται πως το βλέπουν πλέον όλοι, εκτός από τους Γερμανούς»
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η απομόνωση (και ο εκνευρισμός) του Σόιμπλε φάνηκε κατά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G-20 στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα που έλαβε χώρα με «φόντο» τις συστάσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για χαλάρωση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής και μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης:
Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Σόιμπλε που είχε ήδη επιτεθεί στον Αμερικανό ομόλογό του και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο λέγοντάς του ότι «δεν δέχεται δημόσιες συστάσεις για την οικονομική πολιτική», εμφανίστηκε ακόμα πιο προκλητικός: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Λιου, με τον Γερμανό αξιωματούχο να μην κρύβει τον θυμό του για τις συστάσεις της Ουάσιγκτον για χαλάρωση του στενού κορσέ της λιτότητας και επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης: «Έως τώρα δεν είχα ακούσει από κανέναν τέτοιες προτάσεις, για το τι πρέπει να κάνει η Γερμανία», φέρεται να φώναξε ο Σόιμπλε «Αν με έλλειμμα 8% αυξάνετε το ΑΕΠ 3%, αυτό δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη!».
Η «προδοσία» του Μπαρόζο
Ζοζέ Μπαρόζο, Πρόεδρος  της Κομισιόν
Ζοζέ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Κομισιόν
Κι ενώ ο απόηχος από τη διατλαντική αντιπαράθεση δεν είχε ακόμα κοπάσει, ακολούθησε η «προδοσία» του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που μέχρι πρότινος υπερασπιζόταν εξίσου σθεναρά με το Βερολίνο την αναγκαιότητα της λιτότητας: Τη Δευτέρα όμως δήλωσε ότι η πολιτική αυτή έχει φτάσει στα όριά της, καθώς δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη λαϊκή στήριξη για να υλοποιηθεί, προκαλώντας... νέες εκρήξεις θυμού στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό (υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτήρισαν «ανοησίες» τις δηλώσεις Μπαρόζο) και στον κ. Σόιμπλε ειδικότερα: «Τα δεινά της Ευρωζώνης δεν έχουν καμία σχέση με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και κάποιος πρέπει να το πει αυτό και στον Μπαρόζο», είπε σε μια ακόμη προκλητική δήλωση, δείχνοντας ότι η Γερμανία επιμένει ότι... είναι στραβός ο γιαλός.
To περιοδικό «Der Spiegel», μάλιστα, εξέφρασε έκπληξη για το πώς «τόλμησε» ο Μπαρόζο να κάνει τέτοιες δηλώσεις, καθώς θεωρείται «άχρωμος» και «δεν έχει τη φήμη ανθρώπου που παίρνει σαφείς θέσεις κατά την ευρωκρίση, ιδίως εναντίον της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, στην οποία χρωστά εν πολλοίς την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του».
Πιερ Μοσκοβισί, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
Πιερ Μοσκοβισί, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
Άρνηση
Παρότι η λιτότητα που «συνταγογραφεί» για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη έχει ισχυρές παρενέργειες και για την ίδια τη Γερμανία, όπως φάνηκε από τη βουτιά των δεικτών μεταποίησης και υπηρεσιών (PMI) και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης (Ifo) τον Απρίλιο που έθεσε εν αμφιβόλω το σενάριο της ανάκαμψης της γερμανικής «ατμομηχανής» μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2012, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα και να επιμένει ότι η Γερμανία είναι άτρωτη από την κρίση: Αλλιώς είναι δύσκολο να εξηγηθεί η δήλωση της καγκελαρίου την Πέμπτη ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάμβανε υπόψη της μόνο την Γερμανία θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια», τη στιγμή που είναι ευρέως αναμενόμενο ότι ο Μάριο Ντράγκι θα πράξει ακριβώς το αντίθετο, μειώνοντας τα επιτόκια του ευρώ από το επίπεδο του 0,75% είτε την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα είτε στην επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου.
Πιερ Κάρλο Παντόαν, Επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ
Πιερ Κάρλο Παντόαν, Επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ
Την ίδια αλαζονεία και περιχαράκωση άλλωστε αντανακλά και η πρόσφατη προτροπή του Σόιμπλε προς τον Ντράγκι να αποσύρει ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθώς κατά την άποψή του «κυκλοφορεί υπερβολικά πολύ χρήμα»: Κι ας δείχνουν όλα τα στοιχεία ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή -πλην των γερμανικών- στενάζουν από το απαγορευτικό κόστος των -ελάχιστων- δανείων, κι ας βαθαίνει η ύφεση σε όλο τον Νότο με την ανεργία να «χτυπά» ιστορικά ρεκόρ στην Ισπανία και την Γαλλία, κι ας εκτοξεύεται στα ύψη ο ευρωσκεπτικισμός ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά είχαν ευρωπαϊκό προσανατολισμό όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά Γάλλος οικονομολόγος, «ήρθε η ώρα για χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη κάτι που φαίνεται πως το βλέπουν πλέον όλοι, εκτός από τους Γερμανούς...»
Ζοζέ Μπαρόζο Πρόεδρος της Κομισιόν
Ντέιβιντ Λίπτον, Αντιπρόεδρος του ΔΝΤ
Ντέιβιντ Λίπτον, Αντιπρόεδρος του ΔΝΤ
«Η πολιτική της λιτότητας ίσως είναι θεμελιωδώς σωστή, αλλά έχει φτάσει στα όριά της, καθώς για να πετύχει χρειάζεται πολιτική και κοινωνική στήριξη που δεν συγκεντρώνει πλέον. Μπορούμε να συζητήσουμε τον ρυθμό της προσαρμογής, ενώ βραχυπρόθεσμα απαιτούνται και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης».
Πιερ Μοσκοβισί Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
«Υπάρχει μια ισχυρή σύγκλιση απόψεων διεθνώς για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη αντί για τη λιτότητα, με την αλλαγή κλίματος να αντανακλάται στο πρόσφατο ανακοινωθέν της G-20... Η Γερμανία δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της».
Γεργκ Άσμουσεν, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Γεργκ Άσμουσεν, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Πιερ Κάρλο Παντόαν Επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ
«Ο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα ελλείμματά τους, αλλά οι σχετικοί στόχοι πρέπει να ενσωματώνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης, άρα να λαμβάνεται υπόψη το διαρθρωτικό και όχι το ονομαστικό έλλειμμα... Η Ιταλία μπορεί να προστεθεί στις χώρες που δικαιούνται περισσότερης ευελιξίας στη διαδικασία προσαρμογής».
Ντέιβιντ Λίπτον Αντιπρόεδρος του ΔΝΤ
«Εάν οι απαραίτητες στην Ευρώπη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν συνοδευτούν με αναπτυξιακά μέτρα, η περιοχή κινδυνεύει να βυθιστεί στη στασιμότητα, με σοβαρότατες επιπτώσεις για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες... Η ΕΚΤ έχει περιθώρια ελιγμών και πρέπει να λάβει περαιτέρω αντισυμβατικά μέτρα».
Γεργκ Άσμουσεν Μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ
«Η καθυστέρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι ανέξοδη, αφού συνεπάγεται υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους... Η μείωση των επιτοκίων του ευρώ θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, αφού οι ευεργε- τικές επιπτώσεις θα γίνουν πε- ρισσότερο αισθητές στον πυρήνα της Ευρωζώνης και όχι τόσο στην περιφέρεια».
Και στο βάθος... Ελλάδα
Bundesbank κατά Ντράγκι
Κατά μέτωπο επίθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαπέλυσε η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ στο επίκεντρο και στο βάθος... την Ελλάδα: Η Handelsblatt αποκάλυψε χθες απόρρητη γνωμοδότηση της BuBa προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης (χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2012) ενόψει της τελικής ετυμηγορίας για τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του ΟΜΤ τον προσεχή Ιούνιο: Η Bundesbank εκτιμά ότι το πρόγραμμα θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και θα ήταν δύσκολο να σταματήσει, άπαξ και ενεργοποιηθεί.
Αναφέρει ακόμα ότι το βασικό επιχείρημα του Ντράγκι για το πρόγραμμα, δηλαδή η μη μετάδοση των χαμηλών επιτοκίων της τράπεζας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης (κάτι που προκύπτει και από τα χθεσινά στοιχεία της Φραγκφούρτης για τον δανεισμό των επιχειρήσεων) βασίζεται σε «υποκειμενικές κρίσεις.... Ακόμα και αν ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής έχει «σπάσει», εγείρεται το ερώτημα γιατί πρέπει να διορθωθεί».
Ελλάδα
Η ΒuBa υποστηρίζει ακόμα ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να εγγυάται τη μη αναστρεψιμότητα του ευρώ (κάτι που ο Ντράγκι έχει πράξει επανειλημμένα), ενώ ασκεί έντονη κριτική και για τους χειρισμούς της ΕΚΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την χρήση του ΕLA.
«Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και συνιστά ανάληψη δημοσιονομικών ευθυνών από τις αρχές δημοσιονομικής πολιτικής... Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, καθώς σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη...»
«Βόμβα» 15 εκατ. ανέργων στον ευρωπαϊκό Νότο
6,2 εκατ. είναι ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία και συνεχίζει να αυξάνεται
3,25 εκατ. αριθμούν πλέον οι άνεργοι στη Γαλλία, η οποία ετοιμάζεται για τα χειρότερα
εκατ. είναι επισήμως οι άνεργοι στην Ιταλία, όμως ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι διπλάσιος
1,35 εκατ. άνεργους μετρά η Ελλάδα, η οποία κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε.
950.000 άνεργοι υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένοι στην Πορτογαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου