30/4/13

Τα νέα της Υγείας Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη από τα αναψυκτικά με ζάχαρη




Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Η μακροχρόνια, καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη αργότερα στη ζωή, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, με ένα κουτάκι την ημέρα αυξάνεται κατά το ένα πέμπτο ο σχετικός κίνδυνος για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη, σε σύγκριση με ένα κουτάκι τον μήνα ή σπανιότερα.
Η νέα μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 350.000 εθελοντές από οκτώ χώρες της Ευρώπης, αντανακλά προγενέστερα ευρήματα αμερικανικής μελέτης.
Οι εθελοντές προέρχονται από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Σουηδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, και συμμετέχουν στην επονομαζόμενη μελέτη για την διατροφή και τον καρκίνο EPIC.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Diabetologia» οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ντόρα Ρομαγκέρα από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, τα στοιχεία τους έδειξαν πως ο κίνδυνος διαβήτη αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος των
εθελοντών.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι μόνο οι έξτρα θερμίδες από την ζάχαρη των αναψυκτικών που ευθύνονται για την συσχέτιση των αναψυκτικών με τον διαβήτη.
Ενώ εξάλλου φάνηκε να υπάρχει ανάλογος κίνδυνος και με την κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά, αυτός εξαφανίστηκε όταν έλαβαν υπ’ όψιν τον ΔΜΣ των εθελοντών.
Η κατανάλωση φρουτοχυμών δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), στις ΗΠΑ κάθε άντρας έχει μία στις τρεις πιθανότητες να εκδηλώσει τύπου 2 διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα δύο στις πέντε.
Αντιθέτως, ο απόλυτος κίνδυνος για τύπου 2 διαβήτη στη Βρετανία είναι χαμηλός, στο 4%, κατά τον δρα Πάτρικ Γουλφ, καθηγητή Στατιστικής στο UniversityCollege του Λονδίνου.
«Αν και η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αποτελεί ένα μόνον κομμάτι της όλης εικόνας, είναι κάτι που εύκολα μπορεί να ελεγχθεί – και αυτό καλό είναι να γίνει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως προτιμότερο είναι είτε να πίνει κάποιος αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά είτε άλλα ροφήματα.http://popigreek.blogspot.gr/

Πηγή : Web Only



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου