4/5/13


Καίγεται η Καλιφόρνια

Τριπλασιάστηκε σε μέγεθος η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια - συγκεκριμένα στα βόρεια και βορειοδυτικά του Λος Άντζελες - απειλώντας χιλιάδες κατοικίες. Ωστόσο, οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι πλέον την έχουν θέσει υπό έλεγχο τουλάχιστον κατά το 20%.


Η πύρινη λαίλαπα, που κατέστρεψε 40.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης από το πρωί της Παρασκευής, συνέχισε να κατακαίει 113.000 στρέμματα τη νύχτα.

Ο χάρτης της κομητείας και οι ενεργές εστίες
Ο χάρτης της κομητείας και οι ενεργές εστίες
Δύναμη 1.000 στρατιωτών, με την υποστήριξη 8 ελικοπτέρων και 6 πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνει μάχη με τις φλόγες, τις οποίες ενισχύουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη προσπαθούν με συνεχείς ρίψεις νερού να προστατέψουν τις απειλούμενες από τη φωτιά κατοικημένες περιοχές.

Ένα τμήμα 13 χλμ. της Εθνικής Οδού του Ειρηνικού (PCH - 101) παραμένει κλειστό, όπως και η πανεπιστημιούπολη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Εντυπωσιακή αεροφωτογραφία
Εντυπωσιακή αεροφωτογραφία
Η δεύτερη ημέρα

Χθες 15 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και πολλά εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 4.000 απειλούνται από τις φλόγες. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκκενώθηκαν περισσότερες από 1.110 κατοικίες, ενώ τουλάχιστον 15 σπίτια και 5 αγροτικές μονάδες καταστράφηκαν κοντά στην πόλη Καμαρίλο (περίπου 80 χλμ. από το Λος Άντζελες), καθώς και ένας χώρος υπαίθριας στάθμευσης οχημάτων και σκαφών αναψυχής.

Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μικρών γεωργικών μονάδων (φάρμες) που έχουν υποστεί καταστροφές, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN να χαρακτηρίζει την κατάσταση σαφώς πρωτόγνωρη για την εποχή της άνοιξης.

Οι άνεμοι, που άλλαξαν κατεύθυνση και είναι πλέον νότιοι (σ.σ.: με κατεύθυνση προς βορρά), δυσχεραίνουν την επιχείρηση της κατάσβεσης. Χθες η φωτιά προωθούνταν από βόρειους ανέμους (σ.σ.: με κατεύθυνση προς νότο), απειλώντας την κομητεία του Λος Άντζελες, δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λόρι Ρος. Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Καλιφόρνια κυρίως τον φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν φυσούν άνεμοι από την περιοχή της Σάντα Άνα.

Το ξημέρωμα της τρίτης ημέρας

Η δεύτερη ημέρα της πύρινης λαίλαπας έφτασε στο τέλος της αφού πρώτα κατακάηκαν τεράστιες εκτάσεις στη Βεντούρα, στο Γκλέντεϊλ και στο Γουόλνατ, όμως για το ξημέρωμα της τρίτης ημέρας υπάρχει ελπίδα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πιο ήπιο καιρό, με πτώση της θερμοκρασίας και πιθανές βροχές στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των στρατιωτών. 

Αυτήν τη στιγμή, οι αρμόδιες αρχές προβλέπουν πως μέχρι τη Δευτέρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εστίες θα έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο. Αισιόδοξη εκτίμηση, που όμως έχει μέλλον μπροστά της...

Οι φλόγες έχουν 'γλύψει' μέχρι και τα παράλια
Οι φλόγες έχουν 'γλύψει' μέχρι και τα παράλια
Περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε έξι μεγάλες εστίες στην κομητεία του Λος Άντζελες, με τη μεγαλύτερη από αυτές να εκτείνεται σε απόσταση 50 χλμ. Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, τραυματίες ή σοβαρές ζημιές σε κρατικές υποδομές.

Σε δύο περιοχές στα βόρεια της κομητείας ανακλήθηκε η εντολή εκκένωσης, όμως όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πρέπει να καταγραφούν ονομαστικά και αριθμητικά, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Στα βορειοδυτικά της κομητείας περίπου 200 σπίτια παραμένουν εκκενωμένα. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή σεζόν η πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 680 εστίες φωτιάς, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τις 500.http://popigreek.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου