3/5/13

Ιταλία-Γαλλία: Συμμαχία... ναι μεν, αλλά


Ιταλία και Γαλλία θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ώθηση της ανάπτυξης, χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με το Βερολίνο. Τη στήριξη της Ε.Ε. υποσχέθηκε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Toν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντά σε λίγο ο Ιταλός νέος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών. Χθες το βράδυ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Με τη στήριξη των Βρυξελλών

Ο Ρομπάι διαβεβαίωσε τον Ιταλό συνομιλητή του ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της Ε.Ε.. «Η Ε.Ε. συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Ιταλίας στην πορεία υλοποίησης του κοινού μας στόχου, που είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η δημιουργία ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντηση, για να προσθέσει με έμφαση ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει «χρήση των υφιστάμενων ορίων ευελιξίας, όπου όμως οι υγιείς προϋπολογισμοί θα είναι ο κύριος στόχος». 

Ο Iταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ρομπάι για τα σημαντικά σημεία του οικονομικού του προγράμματος και τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ίσες αποστάσεις

Νωρίτερα, στο Παρίσι, ο Ενρίκο Λέτα και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ συμφώνησαν να δείξουν αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη της Ευρώπης, όπως έπραξαν και για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς να έρθουν σε αντίθεση με το Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες, των οποίων η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα της ανάπτυξης στο επίκεντρο του συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου και θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την τραπεζική ένωση, την οποία η Γερμανία, παρά την κατ' αρχήν συμφωνία της, φαίνεται να φρενάρει. Ο Ενρίκο Λέτα διέψευσε ότι θέλει να δημιουργήσει με το Παρίσι ιταλογαλλικό άξονα εναντίον του Βερολίνου. 

Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εντάσεις με τη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία πρέπει να συνεργάζονται «ανεξαρτήτως συγκυριών, προσωπικοτήτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση και ευαισθησιών».

Είναι σαφές ότι ο Λέτα και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν πολλές κοινές ευαισθησίες. Πρώτα απ’ όλα, η διαπίστωση ότι η Ευρώπη πρέπει να σωθεί από την κρίση, απ’ τη βορειότερη μέχρι τη νοτιότερη χώρα της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αλλαγή των ισορροπιών, με έμφαση στην πολιτική διάσταση της Ευρώπης και στην ανάπτυξη, χωρίς εντυπωσιακές ρήξεις με το Βερολίνο.

Η μπερλουσκονική Κεντροδεξιά και οι προοδευτικοί που υπερψήφισαν τη νέα κυβέρνηση της Ρώμης απαιτούν αλλαγή πορείας. «Θα σεβασθούμε την οικονομική εξυγίανση, αλλά θέλουμε άμεσα ανάσα ανακούφισης» υποστηρίζουν. 

Η Ευρώπη της λιτότητας μια «γροθιά»

Η πλατεία Ταξίμ, τοπίο στην ομίχλη
Η πλατεία Ταξίμ, τοπίο στην ομίχλη
Από τη Μαδρίτη μέχρι τη Σόφια και από τη Λευκωσία έως το Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι κατέβηκαν χθες στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του στοιχειώδους δικαιώματός τους στην εργασία.

Στην Ισπανία, όπου η ανεργία ξεπέρασε το ιστορικό ποσοστό του 27%, τα συνδικάτα είχαν οργανώσει συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες. Το ίδιο συνέβη στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στην Κροατία, ενώ μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα διεθνή πρακτορεία στον απεργιακό κλοιό στην Ελλάδα.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν απονέμει για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης το μετάλλιο «Ήρωας της Εργασίας». Στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Ταξίμ, ιστορική πλατεία των εργατικών διεκδικήσεων στη χώρα, και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου