8/4/13

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ Κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα



Κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα
Της Κατερινας Γαλανού
Θετικό «σήμα» ότι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν θα οδηγήσουν σύντομα στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και πιθανόν εντός του Απριλίου θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ εστάλη, χθες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, παρουσία του Γ.
Στουρνάρα, που επωμίστηκε την ευθύνη να «κλείσει» όλα τα ζητήματα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία», εκτιμούσαν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη, οπότε ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τη Σύνοδο του Eurogroup.
«Οχι άλλα μέτρα» 
Ο πρώτιστος στόχος του πρωθυπουργού κατά το χθεσινό ραντεβού με τους τροϊκανούς ήταν να τους επισημάνει με απόλυτο τρόπο πως η οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στη χώρα δεν επιτρέπει ούτε καν συζήτηση για λήψη άλλων μέτρων. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά Αντώνης Σαμαράς, μεταφέροντας στους συνομιλητές του και την κοινή θέση των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να σκεφτεί ή να αποφασίσει και νέα μέτρα και η άσκηση υπέρμετρων πιέσεων θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το στίγμα 
Πέρα από το κεντρικό «στίγμα» που εξέπεμψε ο κ. Σαμαράς, προσπάθησε σε ανώτατο επίπεδο να άρει τις έντονες επιφυλάξεις που εγείρουν οι τροϊκανοί για την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο αλλά και να αναχαιτίσει τις «όψιμες» ανησυχίες για το εγχείρημα της συνένωσης της Εθνικής Τράπεζας με την Εuro-bank. Σύμφωνα με όσα άφηναν να εννοηθούν πηγές από το Μαξίμου, υπήρξε ειλικρινής διάθεση από πλευράς των δανειστών να εξευρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις μακριά από συγκρουσιακές λογικές.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε «ανοικτή» γραμμή με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ενώ και μετά το τέλος τη συνάντησης με τους τροϊκανούς ο πρωθυπουργός ενημέρωσε άμεσα τηλεφωνικά τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αύριο Τρίτη το πιθανότερο θα συναντηθεί με την τρόικα, είχε, επίσης, τηλεφωνικές επαφές με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ αλλά και τον Αντώνη Μανιτάκη. Ο κ. Βενιζέλος στην επικείμενη συνάντηση με τους δανειστές θα επαναλάβει ότι η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού δεν μπορεί να γίνει με δημοσιονομικά μέτρα που δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία και θα θέσει και στο τραπέζι τη «ρήτρα» ύφεσης.
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως έχει πρωτεύουσα σημασία να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις γιατί πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις, να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, που είναι ο βασικός μοχλός στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αλλά και για να σταλεί το καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από τη κρίση χωρίς παλινδρομήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου