Σε απογραφή καλούν 52.134 συνταξιούχους που δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να ξεκινήσει εκ νέου η καταβολή των συντάξεών τους (έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης Ιουνίου).
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
1. Δημόσιο. Περιθώριο 10 ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους συνταξιούχους -για τους οποίους δεν έχει καταχωρισθεί ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ- προκειμένου να δηλώσουν τα στοιχεία τους στις κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου ή στην Υπηρεσία Συντάξεων. Ετσι θα λάβουν «ειδική εντολή πληρωμής» για τη σύνταξη του Ιουνίου.
Αν χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία, όχι μόνο δεν θα τους καταβληθεί η σύνταξη Ιουνίου αλλά και θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του Ιουλίου. Η επαναχορήγηση της σύνταξης θα γίνεται μόνο μετά την υποβολή βεβαιώσεων ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ από τους δικαιούχους.
2. ΙΚΑ. Μέχρι τις 6 Ιουνίου θα πρέπει να δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν ήδη τακτοποιήσει. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα δηλώσουν τα στοιχεία, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίσουν:
- Αστυνομική ταυτότητα.
- Οποιοδήποτε έγγραφο που αναγράφει τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ.
- Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από τη ΔΟΥ.
- Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας).
Στο μεταξύ από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας και η απογραφή των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ μέσω ΚΕΠ.
Υπόχρεοι απογραφής είναι όλοι οι συνταξιούχοι και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, ασχέτως αν τα βιβλιάρια φέρουν ενεργό θεώρηση.
Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ο ασφαλισμένος προσέρχεται στα ΚΕΠ και επιδεικνύει: το βιβλιάριο ασθενείας, την αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό σημείωμα συντάξεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης (στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αιτείται τη θεώρηση - απογραφή εμμέσως ασφαλισμένου μέλους απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά (βιβλιάριο ασθενείας και δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του έμμεσου μέλους).
Στις περιπτώσεις θεώρησης - απογραφής έμμεσων μελών υποβάλλονται επίσης τα εξής δικαιολογητικά ανάλογα με την περίπτωση:
Εάν πρόκειται για σύζυγο ή άνεργο τέκνο (18-24 ετών):
Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 συμπληρωμένη από τον άμεσα ασφαλισμένο ότι ο/η σύζυγος δεν έχει ίδιο δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο και ότι δεν εργάζεται.
Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 ή εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ, από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο άτομο είναι προστατευόμενο μέλος, ή σε περίπτωση που υποβάλλει φορολογική δήλωση αντίγραφο αυτής, από όπου προκύπτει ότι δεν υπάρχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που να δημιουργεί δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον φορέα.
Εάν πρόκειται για τέκνο 24-26 ετών το οποίο σπουδάζει, υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που ήδη αναφέρθηκαν και επιπλέον η βεβαίωση σπουδών από το οικείο Τμήμα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Εάν πρόκειται για τέκνο έως 18 ετών δεν απαιτείται υποβολή κανενός εγγράφου.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Εφαρμογή σε δύο Περιφέρειες
Εφαρμογή σε δύο Περιφέρειες
Την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιφέρειες το 2014 ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος. Το επόμενο διάστημα θα βγει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των δικαιούχων, το ύψος του επιδόματος και τις προϋποθέσεις χορήγησης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το καταβαλλόμενο ποσό «θα είναι η διαφορά μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος του δικαιούχου και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Μάλιστα ανέφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: αν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προσδιορίζεται στα 680 ευρώ και κάποιος παίρνει επίδομα ανεργίας 360 ευρώ θα πάρει τη διαφορά (δηλαδή 680 μείον 360).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου