28/5/13

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Δεν θα πάρουν σύνταξη 96.333 τον Ιούνιο

Δεν θα πάρουν σύνταξη 96.333 τον Ιούνιο

Αναστέλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τον Ιούνιο τις πληρωμές, μέσω τραπέζης, των συντάξεων σε 96.333 συνταξιούχους που, ύστερα από τις διασταυρώσεις οι οποίες έγιναν μέσω του πληροφοριακού
συστήματος «Ηλιος» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), εμφανίζονται χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Για να επαναχορηγηθούν οι συντάξεις αυτές, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στα Ταμεία τους και να προσκομίσουν έγγραφα με τα στοιχεία που λείπουν, ανά περίπτωση (π.χ. βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ο ΑΜΚΑ ή εκκαθαριστικό εφορίας για τον ΑΦΜ).
Σύμφωνα με τα τελικά δεδομένα τα οποία παρουσιάστηκαν χθες σε σύσκεψη των διοικητών των Ταμείων, του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρη και του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο βαθμός συμπλήρωσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στα μητρώα συντάξεων των Ταμείων, μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν, από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Μαΐου, έφτασε για μεν τον ΑΜΚΑ στο 99,14% για δε τον ΑΦΜ στο 98,67%.
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις 
Σε σύνολο 4.407.288 καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) χωρίς ΑΦΜ είναι 58.433 συνταξιούχοι και χωρίς ΑΜΚΑ 37.900.
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις ΑΜΚΑ εντοπίζονται σε συνταξιούχους του Δημοσίου (παρά το γεγονός ότι για την έκδοση των συντάξεων οι υπηρεσίες μισθοδοσίας ήταν υποχρεωμένες να υποβάλουν φακέλους με όλα τα στοιχεία των υπαλλήλων), ενώ οι περισσότεροι συνταξιούχοι χωρίς ΑΦΜ καταγράφηκαν στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ.
Οι 54.193 αφορούν κύριες συντάξεις και οι 42.140 επικουρικές και η καταβολή τους είχε συνεχιστεί έως και τον προηγούμενο μήνα. «Αναγκαζόμαστε να προβούμε σε προσωρινή αναστολή αυτών των συντάξεων μέχρις ότου οι δικαιούχοι συμπληρώσουν, ως όφειλαν, τα στοιχεία που λείπουν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Η ταυτοποίηση των δικαιούχων συντάξεων με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ εντάσσεται στα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης καταβολής συντάξεων που έως σήμερα έχει οδηγήσει στην οριστική διακοπή πληρωμών σε 53.000 «μαϊμού» συνταξιούχους (ή από τρίτους οι οποία παράνομα τις εισέπρατταν).
Το όφελος για τα Ταμεία, έως τώρα, είναι σύμφωνα με την τρόικα 170 εκατ. ευρώ το χρόνο, αν και στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου η εξοικονόμηση μπορεί να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ ανά 10.000 περιπτώσεις παράνομων πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου