31/5/13

ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ Φουντώνει η φωτιά στη Συρία


Οι μάχες μαίνονται άγριες στη Συρία και η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην άβυσσο του εμφύλιου σπαραγμού

Σε νέα κι ακόμα πιο επικίνδυνη φάση εισέρχεται η εμφύλια σύρραξη στη Συρία, καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσέλθει με ανοιχτό πνεύμα στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη που προωθούν Ρωσία και ΗΠΑ, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύονται καν η μία τις προθέσεις της άλλης.

Οι μάχες μαίνονται άγριες στη Συρία και η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην άβυσσο του εμφύλιου σπαραγμού
Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι λυσσαλέες μάχες στη Συρία κι ενώ ο Σύρος προέδρος Μπασάρ αλ Ασαντ φέρεται να δήλωσε ότι παραδόθηκε στη χώρα το πρώτο ρωσικό φορτίο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.
Παράλληλα, το Ισραήλ άφηνε να αιωρούνται απειλές κατά της Ρωσίας: «Αν, ο μη γένοιτο (οι S-300), φτάσουν στη Συρία, ξέρουμε τι να κάνουμε», είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας, Μόσε Γιααλόν, υπαινισσόμενος ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές, όπως έχει ήδη κάνει στην αρχή του μήνα κοντά στη Δαμασκό. Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, να εμποδίσουν μεταφορές όπλων στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας, Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε πως η χώρα του δεν θέλει να προκαλέσει στρατιωτική «κλιμάκωση» με τη Συρία, αλλά δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά «στρατηγικών» όπλων κυρίως στα χέρια της σιιτικής Χεζμπολάχ. Πάντως, ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχείρησε να ρίξει κάπως τους τόνους, δίνοντας εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις για τη Συρία.
Η Μόσχα επέκρινε την άρνηση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Συρία, θεωρώντας ότι αυτή η στάση δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά τη δέσμευσή των ΗΠΑ να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές. Παράλληλα, κατηγόρησε και τη συριακή αντιπολίτευση ότι με τη στάση της προσπαθεί να τορπιλίσει την πρωτοβουλία για ειρηνευτική διάσκεψη.
Ενόχληση
Η στάση που «ενόχλησε» τη Μόσχα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην προωθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ειρηνευτική διάσκεψη όσο συνεχίζονται οι σφαγές στο συριακό έδαφος κι «ενόσω οι παραστρατιωτικοί του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν εισβάλει στη Συρία», όπως είπε ο εκτελών χρέη προέδρου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Ζορζ Σάμπρα. Επιπλέον, έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διάσκεψη την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.
Ωστόσο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα μετάσχει στη σύνοδο υπό τον όρο ότι ο Ασαντ θα παραμείνει πρόεδρος τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή εκλογών το 2014 και ενδέχεται να διεκδικήσει νέα θητεία. Ανέφερε δε ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Απαιτήσεις προβάλλουν και οι αντάρτες που ζητούν τις μισές έδρες στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, ξεκαθαρίζοντας πως, αν δεν υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση των μαχητών, ο «Συνασπισμός θα είναι συνασπισμός αυταπατών».
Χθες, στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση απηύθυνε επείγουσα έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.000 τραυματίες από την πόλη Κουσέιρ, όπου τα στρατεύματα του Ασαντ έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες 12 ημέρες σφοδρή επίθεση με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ.
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ
Στην πόλη Κουσέιρ η μητέρα των μαχών
Το επίκεντρο του εμφυλίου έχει γίνει η Κουσέιρ, η τύχη της οποίας θα κρίνει πιθανότατα, σύμφωνα με τους αναλυτές, και την έκβαση της σύρραξης.
Η Χεζμπολάχ και η συριακή Δημοκρατική Φρουρά, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες του Μπασάρ αλ Ασαντ έστειλαν ενισχύσεις στην πόλη για την κατάληψη και του τελευταίου θύλακά της, όπου μάχονται λυσσωδώς οι δυνάμεις της συριακής αντίστασης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι προετοιμασίες δείχνουν ότι ετοιμάζουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Ο έλεγχος της πόλης Κουσέιρ είναι κρίσιμης σημασίας και για τις δύο πλευρές: για τις καθεστωτικές δυνάμεις επειδή βρίσκεται στον άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με την αλαουϊτική παραλιακή ζώνη που αποτελεί την καρδιά του συριακού καθεστώτος.
Για τους αντάρτες επειδή αποτελεί πέρασμα όπλων και μαχητών από και προς τον Λίβανο, οπότε αν η πόλη πέσει στα χέρια του καθεστώτος οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα δεχτούν τεράστιο πλήγμα, διότι θα κλείσουν οι δρόμοι τροφοδοσίας τους από τον Λίβανο, ενώ παράλληλα θα πληγεί το ηθικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου