Της Χαράς Καλημέρη
Σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι καθηγητές με αιχμή την αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους από τη νέα σχολική χρονιά.
Η χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέληξε σε «ναυάγιο» κι έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ομοσπονδία να εισηγηθεί στον κλάδο την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω εξετάσεων.
«Ένα πράγμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρεία τους μαθητές, τον μόχθο και τα όνειρά τους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Μάλιστα, θέτοντας τους καθηγητές προ των ευθυνών τους, ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε πως η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, ώστε να σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς κενά τη νέα σχολική χρονιά.
Κατά της απεργίας κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων τάχθηκαν, επίσης, χθες με ανακοινώσεις τους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, έστω με διαφορετικές αφετηρίες και επιχειρηματολογία.
«Σε όλα τα βασικά αιτήματα που θέσαμε στον υπουργό δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση και δεν είχαμε καμία θετική εξέλιξη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της επιστράτευσης τήρησε «σκληρή» γραμμή, λέγοντας ότι «οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση και αν χρειαστεί θα γυρίσουμε στις αίθουσες με ψηλά το κεφάλι».
Στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιχείρησαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης αποκλείοντας, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών.
Ειδικότερα, παρά τα «δώρα» που -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου- πρόσφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος προς τους εκπαιδευτικούς, η συνάντηση δεν απέδωσε καρπούς. «Αγκάθια» παραμένουν τόσο η αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα από την ερχόμενη σχολική χρονιά όσο και οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αρβανιτόπουλος απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ για απόσυρση του μέτρου που αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και αντέτεινε ότι ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία σήμερα έχουν οργανική θέση.
Επίσης, υποσχέθηκε ότι την επόμενη σχολική χρονιά εκτός από τις 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, θα γίνουν επιπλέον 3.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και άλλες 3.000 προσλήψεις στο ολοήμερο γυμνάσιο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά.
Αριθμός Με βάση τις ίδιες πηγές, ο υπουργός ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι θα θεσμοθετήσει με νόμο ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 28, ενώ ανέφερε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να μην ισχύσει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Παιδείας κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το οποίο θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα για να διαμορφώσει την πρόταση για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα εισηγηθεί προς τον κλάδο των καθηγητών. Η πλειοψηφούσα πρόταση θα σταλεί σε όλες τις τοπικές ενώσεις καθηγητών (ΕΛΜΕ) που θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις έως τις 14 Μαΐου. Μία ημέρα αργότερα, στις 15 Μαΐου, στο «παρά πέντε», δηλαδή, της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα συγκληθεί η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας και θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της πρότασης που θα καταθέσει σήμερα η ΟΛΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου