9/5/13

ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ Νομοσχέδιο-σταθμός κατά του ρατσισμού



Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις, βαριά πρόστιμα, καθώς και στέρηση όχι μόνο των πολιτικών δικαιωμάτων (με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα), αλλά και της κρατικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων, είναι έτοιμη να προωθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τα συνεχώς αυξανόμενα -σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο- κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να επαναφέρει τις επόμενες ημέρες βελτιωμένο και αυστηρότερο το νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί επί υπουργίας Χ. Καστανίδη και Μ. Παπαϊωάννου, αλλά δεν μπόρεσε να περάσει την τελευταία διετία από τη Βουλή λόγω ενστάσεων «ένθεν κακείθεν» και επιφυλάξεων για τυχόν κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης...
Η γιγάντωση του προβλήματος με τα αλλεπάλληλα δείγματα γραφής της Χρυσής Αυγής, τα ανησυχητικά κρούσματα τύπου Ν. Μανωλάδας κ.λπ., κατέστησε αναγκαία την προώθηση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, σε συμμόρφωση προς σχετική απόφαση-πλαίσιο, που ελήφθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Νοέμβριο 2008. Πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν μάλιστα συστάσεις προς τη χώρα μας να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με την επισήμανση από αρμόδιους Ευρωπαίους παράγοντες ότι έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα ρατσιστικά φαινόμενα και η δύναμη εξτρεμιστικών κομμάτων και οργανώσεων, που παρακινούν σε κρούσματα βίας, ξενοφοβικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Πληροφορίες Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για όποιον δημόσια (και διά του Τύπου, του διαδικτύου κ.λπ.) προκαλεί βιαιοπραγίες κατά προσώπων, με βάση το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή και το γενετήσιο προσανατολισμό. Ποινικές κυρώσεις προβλέπονται και για όποιον εγκωμιάζει δημόσια ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, με γνώμονα διακρίσεις φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές κ.λπ. και με τρόπο που μπορεί να προκαλεί βιαιοπραγίες, εχθροπάθειες κ.λπ.
Οι ποινές φυλάκισης κυμαίνονται από εξάμηνες έως 3 χρόνια (και εξετάζεται να φθάνουν έως έξι χρόνια αν επακολούθησαν βιαιοπραγίες κ.λπ.) με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, που στην περίπτωση βουλευτή θα έχει ως συνέπεια την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα (ή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων) εξετάζεται να είναι για 1 - 2 έτη.
Αν δράστης τέτοιων αντιρατσιστικών ή ξενοφοβικών ενεργειών είναι αρχηγός κόμματος τότε διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση του κόμματος. Παράλληλα προβλέπεται για πρώτη φορά αντίστοιχη ευθύνη και για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.) όταν εκπρόσωποι ή στελέχη τους εμπλέκονται σε τέτοιες ενέργειες. Τα νομικά πρόσωπα τιμωρούνται τότε με αυστηρά πρόστιμα έως 300.000 ευρώ, ανάκληση της άδειας λειτουργίας (ή αναστολή από 1 έως 6 μήνες), απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, διαγωνισμούς για έργα, προμήθειες, υπηρεσίες κ.λπ. Δεν αποκλείεται αντίστοιχες οικονομικές κυρώσεις να μπορούν να επιβληθούν και σε βάρος κομμάτων, πέρα από τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου