11/7/13

ΔΗΜΑΡ Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές τον Ιούνιο


Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές τον Ιούνιο
Την πεποίθησή του ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά στα ζητήματα της ΕΡΤ και του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είχε ως στόχο την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εξέφρασε, μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας παράλληλα πως η επιδίωξη του Μαξίμου εμποδίστηκε εν τέλει από την αντίδραση της Ευρώπης.

Ειδικά στην περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως ο «πρωθυπουργός και οι περί τον πρωθυπουργό» είχαν διαμορφώσει την εντύπωση ότι θα είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες, ακόμα κι αν χρειάζονταν επαναληπτικές εκλογές, όταν πια η ελληνική κοινωνία θα δρούσε υπό το βάρος «διλημματικών καταστάσεων [και] πολώσεων».

Αναφερόμενος μάλιστα ιδιαίτερα στη στάση της Νέας Δημοκρατίας για το αντιρατσιστικό, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πως το Μαξίμου «εκείνη την ώρα επέλεγε να μπετονάρει τη Νέα Δημοκρατία […] από τα δεξιά της», αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει ενδεχόμενη επαφή της Συγγρού με την Χρυσή Αυγή.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η επιθυμία του κ. Σαμαρά να επιδιώξει εκλογές είναι η μοναδική δυνατή ερμηνεία για την απόφασή του να εκδώσει τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και για την επακόλουθη «επιλογή» του «να προχωρήσει ως πρωθυπουργός μονοκομματικής Κυβέρνησης».

Στρέφοντας μάλιστα το βλέμμα του στη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Κουβέλης δήλωσε βέβαιος πως σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κρατήσει την κοινή γραμμή που είχαν υιοθετήσει Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, τότε «ο κ. Σαμαράς θα αναζητούσε τον κοινό συμβιβαστικό τόπο, τον κοινό πολιτικό τόπο.

»Εάν ο κ. Σαμαράς έβλεπε συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και από τον Κουβέλη και από τον Βενιζέλο, τότε ήταν δυνατό και η προγραμματική μας συμφωνία να αναθεωρηθεί, να επικαιροποιηθεί, να στηθεί σε νέα βάση», όμως, ο «κ. Βενιζέλος έκανε τις επιλογές του», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Εμπόδιο, τελικά, στις επιθυμίες του Μαξίμου για εκλογές στάθηκαν «οι φωνές των Ευρωπαίων που μπορεί να μην ακούστηκαν δημόσια, αλλά […] υπήρξαν [ρωτώντας]: «που πάτε, που οδηγείτε τα πράγματα;», όπως σχολίασε ο κ. Κουβέλης.

Ωστόσο, για την Δημοκρατική Αριστερά «η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

»Πίστευε ότι είναι δυνατό η Δημοκρατική Αριστερά να συμφωνήσει με μία ενέργεια, η οποία δεν ήταν ενέργεια μιας κυβέρνησης με τρία κόμματα, ήταν μιας μονοκομματικής κυβέρνησης;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το Μαξίμου παρερμήνευσε την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να μην διατυπώνει με ένταση όλες τις διαφωνίες της, και υπέπεσε στο «λάθος» να «επιχειρεί να στριμώξει τη Δημοκρατική Αριστερά, και να τη θεωρεί αγκιστρωμένο ψάρι.

»Ε, δεν είμαστε αγκιστρωμένο ψάρι», προσέθεσε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι η αποχώρηση της Αγίου Κωνσταντίνου από την τρικομματική ήταν μία «πράξη ευθύνης», που επήλθε διότι «το ποτήρι είχε θρυμματιστεί και είχε αρχίσει να ρηγματώνεται».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπεραμύνθηκε του έργου του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας στην αδράνεια και την αμέλεια άλλων υπουργείων.

«Τα υπουργεία δεν έστειλαν τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση Οργανισμούς, τα υπουργεία δεν έστειλαν εγκαίρως τους πειθαρχικά υπόλογους τους επίορκους. Τα Υπουργεία δεν έλεγξαν […] τους λεγόμενους δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά δικαιολογητικά. Αυτά, δεν ήταν υπόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτά ήταν υπόθεση του κάθε υπουργείου χωριστά. Ε, λοιπόν;», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ στάθηκε στο ευρύτερο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το ότι η Ελλάδα δεν έχει επιδιώξει να αξιοποιήσει τις παραδοχές λαθών από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων.

Τέλος, ερωτηθείς για τη θέση της μετα-τρικομματικής ΔΗΜΑΡ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης αποσαφήνισε πως η Αγίου Κωνσταντίνου «ούτε μίας ήπιας μορφής ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει, πολύ δε περισσότερο δεν θέλει να είναι ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας μάλιστα ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν δρα με πυξίδα τον «δημαγωγικό και εύκολο λόγο» και για τον λόγο αυτό όχι μόνο δεν θα μείνει εκτός Βουλής, αλλά θα βγει τελικά και ενισχυμένη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου