9/7/13

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΖΗΜΙΩΘΟΥΝ Ακίνητα: «Κλειδί» για τον ενιαίο φόρο οι νέες αντικειμενικές


Ακίνητα: «Κλειδί» για τον ενιαίο φόρο οι νέες αντικειμενικές
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα καθορίσουν σε ποιες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα ευνοηθούν και σε ποιες περιπτώσεις θα ζημιωθούν από την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014. Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών είναι πιθανόν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου φόρου να μετατραπούν τελικά σε επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και με βάση τις σημερινές τιμές ζώνης προκύπτουν ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης έως 750 ευρώ το τ.μ., ενώ μικρότερες ελαφρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 ως 2.000 ευρώ.
Από 2 ευρώΗ πρόταση του υπουργείου προβλέπει την επιβολή φόρου που θα ξεκινά από 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνει μέχρι και τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Ο φόρος θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα την τιμή ζώνης, την επιφάνεια και την παλαιότητα του ακινήτου.
Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσά επιβάρυνσης θα είναι διπλάσια. Τα ακίνητα των νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου. Η βεβαίωση του φόρου θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Εν τω μεταξύ ταλαιπωρία περιμένει μέσα στο καλοκαίρι τους διαχειριστές πολυκατοικιών και τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έλαβαν λογαριασμούς της ΔΕΗ στους οποίους έχει υπολογισθεί λανθασμένα Ειδικό Τέλος Ακινήτων (2012) σε κοινόχρηστους χώρους.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με ΕΕΤΑ στις περιπτώσεις αυτές. Σε όσους έχουν λάβει ήδη λογαριασμό με ΕΕΤΑ (2012) θα γίνει αντιλογισμός (μείωση του ποσού) στον επόμενο λογαριασμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις... «οδηγίες» του υπουργείου Οικονομικών:
Τα κοινόχρηστα 
Όσοι έχουν ήδη πληρώσει το «χαράτσι» για κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να επισκεφθούν τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ για να αναφέρουν την περίπτωσή τους και να ζητήσουν να μειωθεί αντίστοιχα ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ.
Όσοι έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν λογαριασμό με λανθασμένη χρέωση μπορούν να μην πληρώσουν το «χαράτσι» για τους κοινόχρηστους χώρους. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσέλθουν στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, να εξηγήσουν στον αρμόδιο υπάλληλο ότι έχει γίνει λανθασμένα η χρέωση του ΕΕΤΑ σε κοινόχρηστο χώρο και να πληρώσουν μόνο την άξια της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναδρομική μείωση αντικειμενικών αξιών στο Ψυχικό
Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε τρεις περιοχές του Δήμου Ψυχικού, αναδρομικά από τις 17 Μαρτίου 2011, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η απόφαση εκδόθηκε από τον υπουργό σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες ακυρώθηκε παλαιότερη υπουργική απόφαση, με την οποία αυξήθηκαν σημαντικά από τις 17-3-2011 οι αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης) στις συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Στουρνάρα, οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώνονται αναδρομικά από τις 17-3-2011:
Από τις 6.000 στις 5.500 ευρώ ανά τ.μ. στη Δ' Ζώνη του Δήμου Ψυχικού, που περικλείεται από τις οδούς Στεφ. Δέλτα - Λεωφ. Κηφισίας (Μαραθωνοδρόμων) - Μουσών - Δάφνης - Χλόης - Ιλισού - Παπαδιαμάντη - Υακίνθων - 25ης Μαρτίου - Αλ. Παπαναστασίου - Στρατηγού Κάλλαρη - Κωστή Παλαμά - Αγ. Δημητρίου - Κοκκώνη - Χάουλαντ - Στεφ. Δέλτα.
Από τις 5.500 στις 5.000 ευρώ ανά τ.μ. στη ΣΤ' Ζώνη του Δήμου Ψυχικού, που περικλείεται από τις οδούς Μουσών - Μπλέσσα - Μελετοπούλου - Όριο σχεδίου πόλεως - Ρούπελ - Όριο σχεδίου πόλεως - Δάφνης - Μουσών.
Από τις 8.000 στις 6.000 ευρώ ανά τ.μ. στη νέα Γραμμική Ζώνη Β1 που δημιουργείται και η οποία καλύπτει το τμήμα της οδού Δάφνης από την οδό Χλόης μέχρι την οδό Ανθέων (από την πλατεία Δάφνης μέχρι την προέκταση της οδού 28ης Οκτωβρίου), δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου